Ενώπιον του Κογκρέσου μίλησε σήμερα η επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναφοράς της, αναφορικά με την πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας. 

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μίλησε μετά την εκλογή και την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. 

Αναλυτικά η κα Γέλλεν είπε: «Η οικονομία συνεχίζει να προοδεύει ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και της σταθερότητας στον τομέα των τιμών. Επίσης η ανεργία είναι ένας δείκτης τον οποίο έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε και να μειώσουμε αν και όχι στα επίπεδα που θα θέλαμε. Θα πρέπει να αναφερθούμε επίσης και στον σημαντικό δείκτη της αύξησης των μισθολογικών αμοιβών ο οποίος για μεγάλο πλέον χρονικό διάστημα βαίνει αυξανόμενος. Αναφορικά με τους δείκτες του ΑΕΠ τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν πως θα υπάρχει αύξηση της τάξης του 1,5% συγκριτικά με το 2015 στοιχείο το οποίο δείχνει πως η οικονομία μετά βεβαιότητας βρίσκεται στη σωστή οδό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας πιστεύω πως η οικονομία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία με βήματα σταθερά και ο πληθωρισμός θα διατηρηθείς τα επίπεδα του 2%». 

Αναφερόμενη στην πορεία και τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η κα. Γέλεν τόνισε πως δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές ή χαλάρωση στη μέχρι σήμερα πολιτική σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας καθώς η σταθερότητα είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από κοινού τόσο από τους οικονομικούς όσο και από τους πολιτικούς φορείς της χώρας. 

Ερωτηθείς για το εάν αναμένεται να συνεργαστεί με τους νέους διορισθέντες στον τομέα της οικονομίας από τον Πρόεδρο Τραμπ σημείωσε «εννοείται πως θα υπάρξει το ίδιο στενή συνεργασία με τους νέους ανθρώπους που η κυβέρνηση επέλεξε. Έχουμε άλλωστε ως κοινό στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας». 
 

Facebook Comments