Τα warrants των τραπεζών έβγαλαν μάτια στο ταμπλό, αφού το ενδιαφέρον για αγορές από hedge funds ήταν έντονο. Κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς, το warrant της οποία υπεραπέδωσε με κέρδη που πλησίασαν το 40%, ενώ και η μετοχή έκλεισε με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη, αφού η άνοδος ξεπέρασε το 10,5%, στο 1,07 ευρώ, επίπεδα τα οποία είχε να δει από την 1η Ιουλίου.

Εντυπωσιακή άνοδο που ξεπέρασε το 18% κατέγραψε και το warrant της Εθνικής, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,59%, στα 2,56 ευρώ. Σημαντικά κέρδη πάνω από 7% σημείωσε και το warrant της Alpha, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,1%, στα 0,46 ευρώ. 

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2013 η αγορά πέρασε σε θετικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου, έστω κι αν τα κέρδη ήταν οριακά, της τάξης του 0,95%. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, αντίδραση η οποία βασίζεται σε τεχνικούς λόγους και λιγότερο στη δημιουργία καταλυτών.

Αν και το κλίμα που πάει να δημιουργηθεί ενδεχομένως και να προηγηθεί των όποιων καλών νέων υπάρξουν για την οικονομία και την αγορά, σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,87%, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα και με κέρδη 1,83%, στις 916,56 μονάδες.

Οι συναλλαγές στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, αγγίζοντας τα 56,8 εκατ. ευρώ, κάτι που καταμαρτυρεί το ενδιαφέρον για το Χ.Α. και βεβαίως τον… απεγκλωβισμό, όσων είχαν υποστεί το μαρτύριο υποχώρησης της αγοράς το τελευταίο δίμηνο.  Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση 34%.

Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, εκτός από την αποφασιστικότητα που θέλησε να περάσει χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας ενόψει της επίσκεψης της τρόικα, η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη φέρει τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μετά το ανοδικό «σπάσιμο» των 910 μονάδων, η αγορά βρίσκει αντίσταση στις 920 μονάδες, πραγματοποιώντας σε δεκατέσσερις συνεδριάσεις ράλι περίπου 100 μονάδων. 

Στα καλά νέα της ημέρας εντάσσεται και η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί ελάφρυνσης του χρέους, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι, αλλά και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εκ μέρους της χώρας μας. Αν πέσουν και οι υπογραφές με την Emma Delta για τον ΟΠΑΠ, η εικόνα της χώρας απέναντι στους ξένους επενδυτές θα έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, επισημαίνουν οι χρηματιστές, οι οποίοι βλέπουν ότι ανοίγει η όρεξη για ένα καλοκαιρινό ράλι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δυσκολίες, όπως το τι θα βγάλει η έρευνα της Blackrock ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα του Τιτάνα, άρεσαν στους ξένους επενδυτές και κυρίως στην Goldman Sachs, η οποία βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας έκλεισε με κέρδη 7,48%, στα 15,24 ευρώ, λίγο πριν αγγίξει τα υψηλά έτους, τα 15,60 ευρώ.

Ισχυρή ήταν η άνοδος για τον ΟΛΠ, πάνω από 6%, λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά και ενόψει ιδιωτικοποίησης. Η μετοχή έκλεισε λίγο πάνω από τα 17 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για την ΕΧΑΕ, που ευνοείται από τους υψηλούς τζίρους.

Κέρδη για τα ΕΛΠΕ που αναμένεται να εισπράξουν το μερίδιό τους από την πώληση της ΔΕΣΦΑ στη Socar, OTE με κλείσιμο λίγο πάνω από τα 7 ευρώ, Jumbo με την αγορά να χωνεύει το κούρεμα των καταθέσεων του ομίλου στην Κύπρο, ΟΠΑΠ που τελεί ενόψει της μεταβίβασης στην Emma Delta. 

ΧΣ

Facebook Comments