Η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ισπανία και η διόρθωση της ανισορροπίας των δημοσιονομικών της και του εξωτερικού χρέους τη βοηθούν μεν να σταθεροποιήσει την οικονομία της, όμως απαιτείται να ληφθεί άμεση δράση για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ.

Σε έκθεση του μετά την αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας, το ΔΝΤ προέβλεψε σήμερα πως έπειτα από οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, η ανάκαμψη της Ισπανίας θα είναι αργή και δύσκολη, ενώ πρόσθεσε πως η ανεργία, η οποία στο φετινό δεύτερο είχε διαμορφωθεί στο 26,3%, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

«Οι γενικές προοπτικές είναι δύσκολες κι οι κίνδυνοι υψηλοί», προειδοποίησε το Ταμείο, επισημαίνοντας την συνεχιζόμενη χρηματοοικονομική σταθεροποίηση, τις ισχνές δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων και τους εξωτερικούς κινδύνους όπως η καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.

Η ισπανική οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται τα δύο τελευταία χρόνια και μολονότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν την προοπτική αυτή, προβλέποντας μία πιο αργή και ασθενέστερη ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του προβλέπει συρρίκνωση 1,6% για φέτος και ευελπιστεί σε οριακή ανάπτυξη το 2014. Στη σημερινή έκθεσή του, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός υπογράμμισε πως οι δείκτες υποδηλώνουν πως η ανάπτυξη θα εμφανισθεί αργότερα εντός του επομένου έτους και σταδιακά θα φθάσει το 1% μεσοπρόθεσμα.

Εντούτοις, το χειρότερο σενάριο των προβλέψεων του ΔΝΤ προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα χρειασθεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα λιτότητας, αυτό ενδέχεται να συμβάλει σε απουσία ανάπτυξης έως το 2017 και η ανεργία παράλληλα πρόκειται να παραμείνει πάνω από 27%.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι αναμένει πως η κυβέρνηση θα καταφύγει σε επιπλέον μέτρα λιτότητας, τα οποία ναι μεν θα βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη. «Οι νέοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος χαράσσουν μία λογική ισορροπία μεταξύ της μείωσης του ελλείμματος και της στήριξης της ανάπτυξης. Στο μέλλον, θα είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η ευελιξία στους ονομαστικούς (και, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, και στους διαρθρωτικούς) στόχους, εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί απογοητευτική», τόνισε το Ταμείο.

Μάλιστα, πρότεινε η δημοσιονομική προσαρμογή να εφαρμοστεί με τη λήψη παράλληλων μέτρων που θα ευνοούν την ανάπτυξη και υπονόησε μία διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και την αναθεώρηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

Επίσης, στην έκθεση υποσημειώθηκε πως μολονότι η πολιτική κατάσταση παραμένει σταθερή, οι κοινωνικές εντάσσεις ενδέχεται να θέσουν εν αμφιβόλω την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων.

Το Ταμείο επεσήμανε πως μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Μαδρίτης, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει πολλά οφέλη από μία ταχύτερη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και από τη λήψη επιπλέον μέτρων για την χαλάρωση των πιστωτικών όρων.

Facebook Comments