Έντονες είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σχετικά με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου καταγράφεται ενδιαφέρον ξένων funds (ρωσικών, αραβικών, αν όχι και άλλης προέλευσης) για τα μετοχικά πακέτα τόσο της πλευράς Λάτση όσο και του Δημοσίου.

Σύμφωνα λοιπόν με νεότερες πληροφορίες, ήδη στο παρασκήνιο έχουν γίνει συναντήσεις και συζητήσεις, ενώ τουλάχιστον με έναν εκ των ενδιαφερόμενων αγοραστών έχουν υπάρξει πιο προχωρημένες επαφές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 1-2 ραντεβού και δεν αποκλείεται να έχουμε σχετικά σύντομα εξελίξεις, αφού πρώτα γίνει και νέα συνάντηση μέσα στον Αύγουστο, καθώς γενικά υπάρχει μια σπουδή από την πλευρά της Ελλάδας και της κυβέρνησης να γίνουν ευρύτερες «δουλειές» και συμφωνίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, αν προκύψει deal ενδεχομένως να αφορά σε πρώτη φάση το πακέτο του ομίλου Λάτση στα ΕΛ.ΠΕ., και μάλιστα οι φήμες κάνουν λόγο για σχετικό υπερτίμημα σε σχέση με την τιμή που έχει η μετοχή στο ταμπλό, για τιμή δηλαδή που ίσως ξεπερνά και τα 8 με 8,5 ευρώ.

Σε δεύτερη φάση θα παραχωρηθεί και το πακέτο του Δημοσίου. Άλλωστε, τα ΕΛ.ΠΕ. τελούν υπό αποκρατικοποίηση, και αφού πρώτα θα έχει δημιουργηθεί μια καλύτερη αποτίμηση στο χρηματιστήριο μετά την αρχική κίνηση με το μερίδιο του ομίλου Λάτση. Αν τελικά προκύψει deal, αν αυτό ανακοινωθεί άμεσα ή λίγο αργότερα, ή αν θα αλλάξουν τα δεδομένα, θα φανεί προσεχώς.

Μια φορά, πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να έχουν σχηματίσει καλή εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει, και ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο στοιχείο, ότι η χώρα μας μετά και τις κινήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που παρεμπιπτόντως έχει προγραμματισμένο ταξίδι για τον Λευκό Οίκο σε λίγες ημέρες, έχει μπει δυνατά στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη, που συνδέεται και με γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σχέδια των ισχυρών.

Και οι πιθανοί επενδυτές δεν ξεχνούν ότι η Ελλάδα, που σταδιακά ξαναβρίσκει τον ρόλο του σταθερού συμμάχου-πόλου στην ταραγμένη πλευρά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, πλέον έχει μπει όχι μόνο στον αστερισμό των αγωγών αλλά και της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου.

Facebook Comments