Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. “Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Όλα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί. Έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με την τρόικα για την κάλυψή του κενού”, δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η “τρύπα” στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος δεν τον ανησυχεί.

«Η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη έως τον Αύγουστο του 2014», σημείωσε.

Ο υπουργός έκανε λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, κάτι που όπως πρόσθεσε, οι αγορές το έχουν προσέξει.

«Δεν μας απασχολούν οι Γερμανικές εκλογές. Η δική μας ανησυχία αφορά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση, με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να επιμείνει στη συνταγή της λιτότητας, τόνισε ότι «Δεν είναι λύση η περαιτέρω λιτότητα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση «έχει άνετη πλειοψηφία».

«Οι δυο μεγάλοι στόχοι μας είναι να βελτιωθεί η φοροσυλλογή και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι στόχοι για τη διετία 2013-14 θα καλυφθούν.

Παράλληλα με το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι έχουν… δρομολογηθεί οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, παρά το αλαλούμ που έγινε με το λουκέτο που έσπασε αυτομάτως σε νυχτερινό κέντρο στη Χαλκιδική, τις αποκρατικοποιήσεις, όπου εκκρεμεί η υπογραφή για τον ΟΠΑΠ, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα σειράς άλλων μέσα στον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομικών δουλεύει εντατικά τις ελληνικές θέσεις για την πραγματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013.

Κάτι το οποίο αποτελεί το ορόσημο για τις όποιες συζητήσεις περί ελάφρυνσης του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο οικονομικό επιτελείο, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα αφοπλίσει κάθε επιχείρημα περί του αντιθέτου εκ μέρους των Γερμανών, οι οποίοι ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου δεν σηκώνουν κουβέντα επί του συγκεκριμένου…

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις απολύσεις πρέπει να προχωρήσουν και γενικότερα η Ελλάδα θα πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επόμενες δόσεις. Το αντίθετο θα σήμαινε καταστροφή.

Σενάριο

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ως προς το κούρεμα, είναι η επιμήκυνση του χρέους για 50 χρόνια και βεβαίως πτώση επιτοκίων σε επίπεδα με τα οποία δανείζεται σήμερα η Γερμανία.  Σύμφωνα με τους σημερινούς Financial Times, «καμία ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να αναπτυχτεί μέχρι τις Γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, είναι σαφές ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ψευδαίσθηση πως δεν θα υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (ή αλλιώς ΟSI). Το ΔΝΤ κάνει λίγο θόρυβο δυσανασχετώντας, αλλά ακόμη και το δικό του διοικητικό συμβούλιο είναι διατεθειμένο να περιμένει μέχρι τις 23 ή τις 24 Σεπτεμβρίου, προτού πιέσει για κούρεμα στους τίτλους που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά, όταν γίνει αυτό η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντιδράσει οργισμένα και να αρνηθεί ότι χρειάζεται οποιαδήποτε νέα ανακούφιση χρέους. Εάν όμως χρειάζεται, τότε ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί θα επιμείνουν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες ζημίες οι ιδιώτες ομολογιούχοι από ότι υπέστησαν το Μάρτιο του 2012. Θα πρέπει να περιμένετε ακόμη πιο πικρή αντίδραση από την Αθήνα».  

Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, φρόντισε χθες να δώσει για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο στίγμα προθέσεων και πέταξε το γάντι στους Ευρωπαίους εταίρους, εκφράζοντας την «εμπιστοσύνη της στην προσήλωση της Ευρώπης να παρέχει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εάν η χώρα τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσής της». 

Όπως είπε,  «δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ προσθέτοντας: «Το ποια μορφή θα λάβουν αυτά τα περαιτέρω μέτρα και η βοήθεια σίγουρα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο».


Γερμανικές εκλογές

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους επανέφερε στο προσκήνιο και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η οποία προβλέπει ότι οι κινήσεις προς τη νέα αναδιάρθρωση θα ξεκινήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές. Το άρθρο της «Die Welt» αναφέρεται σε τηλεδιάσκεψη του κ. Πολ Τόμσεν με δημοσιογράφους, στους οποίους παρουσίασε την επίσημη εκδοχή για το ελληνικό χρέος, λέγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι το σημαντικό είναι πως η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται με έναν αξιοθαύμαστο ρυθμό.  «Αυτά είναι στα λόγια, οι αριθμοί δείχνουν μία διαφορετική εικόνα», επεσήμαναν ωστόσο οι δύο αρθρογράφοι της εφημερίδας, προσθέτοντας: «Δεν συνδέεται με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βελτιώνεται με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι πιστεύει η τρόικα.

Εξ αυτού του λόγου η μείωση του χρέους γίνεται πιο αργά από ό,τι έχει σχεδιαστεί». Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο χρηματοδοτικό κενό που προβλέπει το ΔΝΤ, ύψους 4,4 δισ. για το 2014 και άλλων 6,5 δισ. για το 2015. Η άποψη του Ταμείου είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους, μέσω της διαγραφής απαιτήσεών τους για την επιστροφή ελληνικών δανείων, προοπτική όμως που φέρνει το ΔΝΤ σε μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση.

Δεδομένα

Ο κ. Τόμσεν υπενθύμισε πάντως ότι, υπό τα σημερινά δεδομένα, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να χαρίσουν 10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα βαρύνει και τους φορολογουμένους των χωρών-δανειστριών. «Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό» αναφέρει η «Die Welt», σημειώνοντας:

«Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους… στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι». Στην ανησυχία που εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρθηκε χθες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της και η βελγική εφημερίδα «Le Soir». 

Με τον τίτλο «το ΔΝΤ ταράζει τα νερά και αποκαλύπτει», το δημοσίευμα τονίζει ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε επίσημα αυτή την εβδομάδα τη «φήμη», την οποία οι Ευρωπαίοι προτιμούν να αποσιωπούν, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου η κυρία Ανγκελα Μέρκελ ελπίζει σε μία τρίτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το Ταμείο φέρεται να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και καλεί την ευρωζώνη να λάβει νέα μέτρα για να καλυφθεί το αναμενόμενο κενό χρηματοδότησης.


Μερική διαγραφή

Το δημοσίευμα επισημαίνει, επίσης, ότι το ΔΝΤ είναι πολύ σαφές: Μία νέα μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε να μειωθεί, όπως αναμένεται στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Σε τι έκταση όμως πρέπει να γίνει η διαγραφή αυτή; 

Το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους βασίζεται κυρίως στην υπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης μέσα στο επόμενο έτος: Κατ αρχήν, σε μέτριο επίπεδο (0,6% το 2014), αλλά πολύ πιο γρήγορη στη συνέχεια (2,9% το 2015, 3,7% το 2016). Διαφορετικά, η «διάσωση» θα εκτροχιαστεί και πάλι.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ βλέπει δύο πιθανές κινητήριες δυνάμεις, τις εξαγωγές – εφόσον τελικά ξεκολλήσουν – και τις επενδύσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορεί παρά να επανεκκινήσουν. Ακούγεται σαν ένα διπλό στοίχημα…»

Facebook Comments