Εντολή για επιτάχυνση διαδικασιών ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν καταβληθεί ως και το τελευταίο ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους Υγείας, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψή του στα γραφεία του Οργανισμού.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και οι διοικητές των εμπλεκόμενων ταμείων από κοινού με τους διευθυντές των υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για τα ληξιπρόθεσμα. Παρών ήταν και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

«Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους διοικητές των Ταμείων.

Ο πρωθυποργός εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ληξιπροθέσμων, απόρροια της γραφειοκρατικής λειτουργίας. «Ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην έκτακτη ανάγκη, μη μου λέτε ότι στείλατε επιστολή…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής από τα 1,9 δισ ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχουν καταβληθεί μόλις τα 500 εκατομμύρια, με τα υπολειπόμενα 1,4 δισ. να παραμένουν αδιάθετα, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί η εκταμίευσή τους.

Στην κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και να καταβληθούν οι οφειλές, αποφασίστηκαν τα εξής:

    Τίθενται στο σύνολό τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού στη διάθεση των εμπλεκόμενων με τα ληξιπρόθεσμα Ταμείων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η άμεση καταβολή των οφειλών.
    Με απόφαση, ως αύριο, του υπουργού Υγείας προωθείται η άμεση απόσπαση προς τα Ταμεία, όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης.
    Επικουρικά, θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, προκειμένου να γίνει εκκαθάριση σε όποιο Ταμείο δηλώσει αδυναμία.
    Ως το τέλος Αυγούστου θα έχει προωθηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, το τέλος Αυγούστου σηματοδοτεί επί της ουσίας και το πρώτο σημείο καμπής, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη αν οι διοικήσεις των Ταμείων προχωρούν ως οφείλουν τις διαδικασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχει καταβληθεί στους παρόχους υγείας το σύνολο του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Πρωθυπουργός άλλωστε έδωσε εντολή να επαναληφθεί σύσκεψη με την ίδια σύνθεση στο τέλος Αυγούστου, ώστε να αποτυπωθεί η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Έστειλε μάλιστα ξεκάθαρο μήνυμα στις διοικήσεις των ταμείων πως «Η παρουσία ή μη διοικητού στη θέση του, θα κριθεί από την πορεία των ληξιπρόθεσμων».

Facebook Comments