Oι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν πάρει και πάλι τα πάνω τους, αγγίζοντας σήμερα τα υψηλά δύο μηνών, ωθούμενες από τα θετικά στοιχεία για την ευρωζώνη και τα σημάδια ότι το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης της Fed μπορεί να μην μειωθεί τελικά τον επόμενο μήνα.

H UBS από την πλευρά της αναβαθμίζει τη σύστασή της για τις μετοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης σε ουδέτερη από underweight, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της δυναμικής των μακροοικονομικών μεγεθών της περιοχής και τη σχετική υποαπόδοση της αγοράς έναντι της Wall Street από τις αρχές του έτους.

Ο δείκτης MSCI Europe εκτός Βρετανίας έχει κερδίσει 9,9% μέχρι στιγμής φέτος, σε σχέση με κέρδη 19,7% στη Wall Street και στον δείκτη S&P 500, ο οποίος διαπραγματευεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η UBS επισημαίνει μια λίστα μετοχών με περισσότερο από το 60% των εσόδων τους να προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες περιλαμβάνουν την Deutsche Boerse, την H&M, την Atlantia, την ING και την Metro, και τις οποίες συστήνει στους επενδυτές.

Μια από τις καλύτερες εξηγήσεις για την πρόσφατη υπεραπόδοση του S&P 500 σε σχέση με την Ευρώπη είναι οι πολύ ανώτερες οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, όπως τονίζουν οι αναλυτές της UBS και προσθέτουν πως σε γενικές γραμμές, αναμένουν αυτό να συνεχιστεί, αλλά καθώς οι δείκτες μεταποίησης (PMI) στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, αυτό θα αποτιμηθεί στη σχετική απόδοση προς όφελος των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου επίσης τονίζουν ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι πολύ πίσω αυτής των αμερικάνικων εταιρειών, τόσο κυκλικά όσο και διαρθρωτικά, με τις αμερικάνικες να σημειώνουν αύξηση 21% πάνω από την προηγούμενη κορυφή, ενώ οι ευρωπαϊκές 36% κάτω από τα υψηλά τους.

Η δυναμική της ροής των επενδύσεων επίσης απισημαίνεται από την UBS, η οποία τονίζει πως πολλοί διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να είναι underweight στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 εβδομάδων, η Ευρώπη (εκτός Βρετανίας) έχει δει τις περισσότερες καθαρές πωλήσεις από τους θεσμικούς πελάτες της UBS, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Και η Franklin Templeton δηλώνει bullish για την Ευρώπη σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα αισόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, μπαίνοντας και αυτή στην αυξανόμενη λίστα μεγάλων εταιρειών fund management, όπως η Goldman Sachs Asset Management, που έχουν γίνει πιο θετικές για την Ευρώπη, καθώς η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς.

Όπως επισημαίνεται, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έχουν μέχρι στιγμής μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις αμερικανικές και τις ιαπωνικές χρηματιστηριακές αγορές κατά το τρέχον έτος, ωστόσο ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών της Franklin Templeton, Uwe Zoellner δηλώνει ιδιαίτερα bullish για την περιοχή.

Όπως τονίζει, η μακροπρόθεσμη προοπτική για την Ευρώπη παραμένει θετική αν και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αστάθεια στο εγγύς μέλλον και οι τελευταίοι μήνες μας το έχουν αποδείξει αυτό. Η μεταβλητότητα είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε, όπως επισημαίνει, αλλά, μπορεί να φέρει και ευκαιρίες. Όπως σημειώνει και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας, Mike Clements, η μικρή κεφαλαιοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς μπορεί να είναι καλή επιλογή στο σημερινό περιβάλλον.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν πολλές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν πολύ ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά που δεν είναι στο ραντάρ των άλλων επενδυτών . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Facebook Comments