…Προ των πυλών εξόδου της από την ύφεση, πιθανώς, βρίσκεται η ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

…Βάσει των ερευνών αυτών, οι οποίες εκπονήθηκαν από τις εταιρείες Markit (βρετανική) και Sentix (γερμανική) καταγράφεται άνοδος της επενδυτικής εμπιστοσύνης αλλά και ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα, για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες.

…Ωστόσο, η δημοσίευση των στοιχείων αυτών, τα οποία αφορούν αφενός στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών και αφετέρου σε έρευνα επενδυτικής εμπιστοσύνης που εκπονεί η Sentix συνέπεσαν με την ανακοίνωση μείωσης στις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, της τάξης του 0,5%, κατά τον μήνα Ιούνιο. Τον Μάιο η πτώση είχε διαμορφωθεί σε ποσοστιαίο επίπεδο σε 1,10%. Σε δωδεκάμηνη βάση, σύμφωνα με τη Eurostat οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,9%.

…Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών που εκπονεί η Markit διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 50,5 τον προηγούμενο μήνα έναντι 48,7 τον Ιούνιο, σπάζοντας έτσι για πρώτη φορά το επίπεδο ορόσημο των 50 μονάδων από τον Ιανουάριο του 2012.

… Σημειώστε ότι επίπεδα ανώτερα των 50 μονάδων υποδηλώνουν αναπτυξιακές τάσεις.

…Ο δείκτης θεσμικών επενδυτών που καταρτίζει η Sentix σημείωσε άνοδο για τέταρτο κατά σειρά μήνα, κατά 7,7%, διαμορφούμενος σε -4,9.

…Oι ευρωπαϊκές μετοχές πήραν και πάλι τα πάνω τους, αγγίζοντας τα υψηλά δύο μηνών, ωθούμενες από τα θετικά στοιχεία για την ευρωζώνη και τα σημάδια ότι το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης της Fed μπορεί να μην μειωθεί τελικά τον επόμενο μήνα.

…Συσσώρευση πάνω από τις 900 μονάδες και για το ημέτερο Χρηματιστήριο..

…H UBS από την πλευρά της αναβαθμίζει τη σύστασή της για τις μετοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης σε ουδέτερη από underweight, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της δυναμικής των μακροοικονομικών μεγεθών της περιοχής και τη σχετική υποαπόδοση της αγοράς έναντι της Wall Street από τις αρχές του έτους.

…Ο δείκτης MSCI Europe εκτός Βρετανίας έχει κερδίσει 9,9% μέχρι στιγμής εφέτος, σε σχέση με κέρδη 19,7% στη Wall Street και στον δείκτη S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται σε επίπεδα ρεκόρ.

…Η UBS επισημαίνει μία λίστα μετοχών με περισσότερο από το 60% των εσόδων τους να προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες περιλαμβάνουν την Deutsche Boerse, την H&M, την Atlantia, την ING και τη Metro και τις οποίες συστήνει στους επενδυτές.

…Μια από τις καλύτερες εξηγήσεις για την πρόσφατη υπεραπόδοση του S&P 500 σε σχέση με την Ευρώπη είναι οι πολύ ανώτερες οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, όπως τονίζουν οι αναλυτές της UBS και προσθέτουν πως σε γενικές γραμμές, αναμένουν αυτό να συνεχιστεί, αλλά καθώς οι δείκτες μεταποίησης (PMI) στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, αυτό θα αποτιμηθεί στη σχετική απόδοση προς όφελος των ευρωπαϊκών μετοχών.

…Οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου, επίσης, τονίζουν ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι πολύ πίσω αυτής των αμερικανικών εταιρειών, τόσο κυκλικά όσο και διαρθρωτικά, με τις αμερικανικές να σημειώνουν αύξηση 21% πάνω από την προηγούμενη κορυφή, ενώ οι ευρωπαϊκές 36% κάτω από τα υψηλά τους.

…Η δυναμική της ροής των επενδύσεων, επίσης, επισημαίνεται από τη UBS, η οποία τονίζει πως πολλοί διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να είναι underweight στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 εβδομάδων, η Ευρώπη (εκτός Βρετανίας) έχει δει τις περισσότερες καθαρές πωλήσεις από τους θεσμικούς πελάτες της UBS, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

…Και η Franklin Templeton δηλώνει bullish για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, μπαίνοντας και αυτή στην αυξανόμενη λίστα μεγάλων εταιρειών fund management, όπως η Goldman Sachs Asset Management, που έχουν γίνει πιο θετικές για την Ευρώπη, καθώς η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς.

…Οπως επισημαίνεται, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έχουν μέχρι στιγμής μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις αμερικανικές και τις ιαπωνικές χρηματιστηριακές αγορές κατά το τρέχον έτος, ωστόσο, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών της Franklin Templeton κ. Ουβε Ζέλνερ δηλώνει ιδιαίτερα bullish για την περιοχή.

…Οπως τονίζει, η μακροπρόθεσμη προοπτική για την Ευρώπη παραμένει θετική αν και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αστάθεια στο εγγύς μέλλον και οι τελευταίοι μήνες μας το έχουν αποδείξει αυτό. Η μεταβλητότητα είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε, όπως επισημαίνει, αλλά μπορεί να φέρει και ευκαιρίες. Οπως σημειώνει και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας κ. Μάικ Κλέμενς, η μικρή κεφαλαιοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς μπορεί να είναι καλή επιλογή στο σημερινό περιβάλλον.

…Οπως εξηγεί, υπάρχουν πολλές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν πολύ ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά που δεν είναι στο ραντάρ των άλλων επενδυτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ελκυστικές αποτιμήσεις…

ΧΣ

Facebook Comments