JP Morgan και Goldman Sachs βρίσκουν ευκαιρίες στην Ελληνική αγορά, όπως είναι ο ΟΠΑΠ, ο Τιτάνας, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank. Oι συναλλαγές στο Χ.Α. διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, έπειτα από μιάμιση ώρα συναλλαγών, με τον γενικό δείκτη να πλησιάζει πια, την αντίσταση των 930 μονάδων. 

Ισχυρές εντολές βγαίνουν στην Πειραιώς που ανακάμπτει και κινείται προς το 1,10. Κέρδη 3,8% για τον ΟΠΑΠ, στα 7.02 ευρώ, 3,52% για τη Βιοχάλκο, στα 4,70 ευρώ και φήμες για αναθέρμανση του deal με την Nucor, κέρδη 2,57% για την ΜΕΤΚΑ που αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου, πάνω από 2% ενισχύεται η Ιντραλότ, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση για τα λαχεία και για τον τεχνικό εξοπλισμό του ΟΠΑΠ, πάνω από 2,75 ενισχύονται τα ΣΩΛΚ, που εκτός του ΤΑΡ έχουν να περιμένουν και τα μεγάλα οδικά έργα. Θετικό πρόσημο και για τη Frigoglass με κέρδη άνω του 2%, παρά την πτώση κερδών που εμφάνισε στο εξάμηνο.

Από εκεί και πέρα οι αποκρτατικοποιήσεις αφορούν στη ΔΕΗ που ενισχύεται, στα 7,92 ευρώ, στα 4,52 ευρώ ενισχύεται ο Μυτιληναίος και οριακά κέρδη καταγράφουν Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Folli Follie. Ανοδικά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, ο Μυτιληναίος. Αμετάβλητη η ΕΤΕ, στα 2,56 ευρώ.

Κινήσεις των funds παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στα warrants με προφανή στόχο την μεταπώλησή τους. Οι ξένοι επενδυτές παίζουν τις Ελληνικές τράπεζες με αυτόν τον τρόπο, ενόψει των σημαντικών αποφάσεων που αναμένονται το φθινόπωρο για τη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση του χρέους.   Χωρίς να είναι σημαντική η ροή των κεφαλαίων από το εξωτερικό, ωστόσο το κλίμα στην αγορά φτιάχνει.

Ή μάλλον ζεσταίνεται, διότι σύμφωνα με κάποια ξένα επενδυτικά σπίτια, ήρθε η στιγμή οι αγορές να προεξοφλήσουν ένα ακόμα κούρεμα του Ελληνικού χρέους. Κούρεμα, το οποίο δεν θα αφορά ιδιώτες επενδυτές, αλλά τον επίσημο τομέα. Η συζήτηση άνοιξε και επισήμως την περασμένη εβδομάδα με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καλώντας τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα από τη στιγμή που η χώρα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμμα στο τέλος του 2013. 

Εφόσον αυτό διατηρηθεί, η Ευρώπη θα πρέπει να συναινέσει σε ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, είτε με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, είτε με επιμήκυνση για τουλάχιστον 50 χρόνια, είτε με απευθείας κούρεμα, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο το 2020. Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα να πείσει την τρόικα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρούνται στο Δημόσιο.

ΧΣ

Facebook Comments