Το 2016, τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 σημείωσαν αύξηση 46% ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,5%. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, τα περιθώρια κερδοφορίας έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα υψηλά τους. Αυτό συνιστά μια εξαιρετική αντιστροφή σε σχέση με το 2016 όπου υπήρξε πτώση 15% με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να θεωρούν ότι αποτελεί προάγγελο μιας νέας ύφεσης και μιας νέας bear market.

Τελικά, η όλη αυτή συλλογιστική, αποδείχθηκε λάθος καθώς οι αναλυτές παρέλειψαν να εστιάσουν στην κατάρρευση ενός κλάδου, αυτού της ενέργειας, οι πωλήσεις του οποίου σημείωσαν πτώση κατά 60%. Αλλά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δυο ετών, οι πωλήσεις σε όλους τους άλλους κλάδους, συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα και διατηρήθηκαν ισχυροί. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και μια μικρή άνοδος για το δολάριο, θα αποτελέσουν θετικούς παράγοντες για τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι περισσότερο έγκυρες όσον αφορά στις αποτιμήσεις. Με εξαίρεση τον κλάδο ενέργειας, ο S&P 500 είναι πλέον πιο ακριβός από κάθε άλλη περίοδο εκτός της περιόδου 1998-2002 και της φούσκας των dot.com. Οι αποτιμήσεις αυξάνονται μαζί με το επενδυτικό συναίσθημα, το οποίο πλέον είναι εξαιρετικά θετικό. Δεδομένου ότι το ονομαστικό ΑΕΠ κινείται στο εύρος 4%-5%, αυτή η ευφορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απότομη άνοδο του S&P 500.

Είναι εμφανές ότι οι εκτιμήσεις που υπήρξαν αποτέλεσμα της μελέτης των στοιχείων για την εταιρική κερδοφορία, δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών ενώ και το ονομαστικό ΑΕΠ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Με το 80% των εταιριών του S&P 500 να έχουν δημοσιεύσει τα εταιρικά τους αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο, υπάρχει μια αύξηση κατά 4,5%. Η αύξηση αυτή, οδήγησε το σχετικό δείκτη σε ιστορικά υψηλά, επιβεβαιώνοντας τα αντίστοιχα ιστορικά υψηλά του S&P 500.

15 02 17 newhighs

 

Facebook Comments