Την ομόφωνη απόρριψη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του αιτήματος της εταιρείας Gucci, για επίδειξη μόδας υψηλής ραπτικής εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, σχολίασε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή, η υπουργός σημείωσε: «η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ ήταν να απορρίψει το αίτημα για την παραχώρηση του Παρθενώνα και είναι κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ο Παρθενώνας δεν είναι ένα οποιοδήποτε μνημείο. Είναι το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, της δημοκρατίας, του διαλόγου, της ελευθερίας, του πνεύματος. Εμείς οι Έλληνες είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του συμβόλου που δεν είναι μόνο υλικό, είναι και πνευματικό και οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το κύρος όταν συνεχίζεται η προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του μνημείου».

«Σεβόμαστε τον συγκεκριμένο Οίκο, είναι σοβαρή η δουλειά του, αλλά είναι ασύμβατη η χρήση αυτή με το μνημείο. Για τη διαφήμιση της χώρας, υπάρχουν πολλές περιοχές που αμέσως καταλαβαίνει κανείς πως είναι Ελλάδα. Το μεγάλο μας κεφάλαιο είναι πολιτιστική μας κληρονομιά και η ομορφιά αυτού του τόπου.

Αν αυτό το κεφάλαιο το επενδύσουμε σε λάθος κατευθύνσεις, το απαξιώνουμε. Δεν είναι θέμα προοδευτικότητας, είναι θέμα κοινού νου, σωστής στρατηγικής και πολιτικής στον πολιτισμό μας που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του τόπου, γιατί ο πολιτισμός  δίνει θέσεις εργασίας, δίνει ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες που ωφελούνται από την ανάδειξη. Όταν αυτό το κεφάλαιο δεν το διαχειριστεί κανείς σωστά χάνει την αξία του και αυτό προσπαθούμε να το προστατεύσουμε», κατέληξε η κα Κονιόρδου.

Facebook Comments