Τα ομόλογα μετά βίας διαπραγματεύονται και οι αγοραστές τείνουν να είναι ιδιαίτερα ειδικευμένοι, ωστόσο το 10ετές χρέος της Ελλάδας είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι δείχνει το μέγεθος της αγοράς, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Η διαφορά (spread) στις αποδόσεις του 10ετούς της Ελλάδας και της Γερμανίας ενεργεί ως δείκτης για την όρεξη στο ρίσκο στις πιστωτικές αγοράς, δείχνοντας ότι η βουτιά στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μπορεί να διαχυθεί και σε άλλες αγορές, όπως στο εταιρικό χρέος.

Το spread αυτό, όπως και η ευρωπαϊκή καμπύλη αποδόσεων ομολόγων (credit curve), μια μέτρηση της διαφοράς στις αποδόσεις μεταξύ χρεογράφων υψηλών αποδόσεων και επενδυτικής βαθμίδας, έχουν συσχέτιση 0,76 από τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών το 2017 καθώς οι συνομιλίες με τους πιστωτές για την εκταμίευση των επόμενων κεφαλαίων διάσωσης έχουν φτάσει και πάλι σε αδιέξοδο, προκαλώντας άλμα στις αποδόσεις. Τέτοιες εντάσεις, στη χώρα που ξεκίνησε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, προσλαμβάνουν μεγαλύτερη σημασία καθώς υπάρχει η πιθανότητα να διαχυθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων και η προδιάθεση τους για ξαφνικές κινήσεις τα καθιστά απαγορευμένη ζώνη για πολλούς επενδυτές.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι ο τζίρος στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) έφτασαν τα 26 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, από το υψηλό των 136 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2004, ενώ ο ετήσιος όγκος των 519 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος ήταν το χαμηλότερο τουλάχιστον από το 2001.

Facebook Comments