Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Ιταλία για να εξυγιάνει τον τραπεζικό της κλάδο, ο οποίος έχει πληγεί από τα «κόκκινα» δάνεια, η ιταλική Βουλή ενέκρινε κεφάλαιο ύψους 20 δισ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της. Η Βουλή των Aντιπροσώπων έδωσε χθες την έγκρισή της για το πακέτο διάσωσης των δύο ιταλικών τραπεζών, μετατρέποντας σε νόμο το διάταγμα του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι.

Η κρατική στήριξη θα περιλαμβάνει την επιχορήγηση εγγυήσεων ρευστότητας και την κεφαλαιακή ενίσχυση για τις προβληματικές τράπεζες, σε συμμόρφωση πάντα με τους κανόνες κρατικής διάσωσης. Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό δημόσιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, που όμως θα πλήξει κάποιους ομολογιούχους. Η Monte dei Paschi di Siena, μία από τις παλαιότερες και τις πιο προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας, ήταν η πρώτη που αναζήτησε κεφάλαια μέσω του προγράμματος δημόσιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, μετά την αποτυχία της να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειωτέον ότι ο μηχανισμός δημόσιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης επιτρέπει την κρατική διάσωση των τραπεζών, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού της Ε.Ε. H ΕΚΤ δήλωσε ότι η ιταλική τράπεζα πρέπει μέσω της χρήσης του παραπάνω μηχανισμού να ενισχυθεί με 8,8 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι συζητήσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για την κατάρτιση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου για την προαναφερθείσα τράπεζα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ απαιτείται και η έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.

Εν τω μεταξύ, οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται από πάρα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περίπου 360 δισ. ευρώ, σε βαθμό που να απειλείται η κεφαλαιακή επάρκειά τους και να μειώνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ενόψει, λοιπόν, της κρατικοποίησης της Monte dei Pasci, η οποία θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη κρατικοποίηση που έχει γίνει στην Ιταλία από το 1930, η ιταλική κυβέρνηση καλείται να διασώσει και άλλες δύο τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τους, τη Veneto Banca και την Banca Popolare di Vicenza. Πριν από λίγες μέρες, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει με 5 δισ. ευρώ τις δύο παραπάνω τράπεζες, θέτοντας σε εφαρμογή τον μηχανισμό προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης.

Επιχείρηση «ιταλική γοητεία»

Στον απόηχο του Brexit, η Ιταλία προσπαθεί να προσελκύσει τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικές εταιρείες στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα σε καλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Την υλοποίηση των επαφών έχουν αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν και ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουζέπε Σάλα, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, με στόχο να δημιουργήσουν θετική εικόνα σε όσους προτίθενται να εγκαταλείψουν το Λονδίνο. Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εκπροσώπων της ιταλικής κεντρικής τράπεζας αλλά και της ιταλικής κανονιστικής αρχής χρηματοπιστωτικών αγορών, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με εταιρείες που αναζητούν εναλλακτικά οικονομικά κέντρα σε όλη την Ε.Ε. για να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ο κ. Παντοάν ενέκρινε διάφορα μέτρα που αποσκοπούν σε φορολογικές ελαφρύνσεις ερευνητών, εκπαιδευτικών και διευθυντικών στελεχών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ προτείνεται και η μείωση του αφορολογήτου. Σύμφωνα με τον Φαμπρίτσιο Παγκάνι, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, «μειώσαμε κατά πολύ το μειονέκτημα που είχαμε σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η Ιταλία να μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό για τους εργαζομένους».

 

Facebook Comments