Οι πιέσεις στο ευρώ αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, εν όψει και των πολιτικών κινδύνων που “κουβαλούν” οι εκλογές στην Ευρώπη, όπως επισημαίνουν Credit Agricole και Nomura σε νέες τους εκθέσεις.

Το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς μετοχές έχουν αγγίξει πολυετή ψηλά και στην περίπτωση των ΗΠΑ, επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων παραμένουν κοντά στα πιο υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών. Η risk-on επενδυτική διάθεση χει κάνει το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να σημειώσουν τις καλύτερες αποδόσεις μεταξύ των νομισμάτων του G10, από τις αρχές έτους. Την ίδια στιγμή, τα ασφαλή καταφύγια του ευρώ και του γιεν, έχουν σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις.

Το ράλι στα assets υψηλού ρίσκου, αναμένεται να συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει η Credit Agricole. Tα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να βελτιώνονται με πολλούς δείκτες να υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει περισσότερη ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επιπλέον, ο φόβος ενός παγκόσμιου σοκ λόγω του προστατευτισμού στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Αυτό βοηθά στην περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου και στην αποδυνάμωση των τιμών των αμερικάνικων ομολόγων, ηρεμώντας τις ανησυχίες για υπερβολική σύσφιξη των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

Όπως τονίζει η Credit Agricole, ο Φεβρουάριος αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πολύ θετικό μήνα για το επενδυτικό ρίσκο αλλά το ράλι μπορεί να μην συνεχιστεί και τον Μάρτιο. Η Fed θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές, προχωρώντας στα σχέδιά της για τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Επιπλέον, ο εμπορικός προστατευτισμός θα μπορούσε να δείξει τα… δόντια του εν όψει της συνεδρίασης του G20 με την Κίνα τον Μάρτιο. Επίσης, οι εκλογές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα με τις ολλανδικές, ενώ θα ακολουθήσουν οι γαλλικές εκλογές, με τον πολιτικό κίνδυνο να παραμένει έντονα στο ραντάρ των επενδυτών.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η Credit Agricole σημειώνει ότι τηρεί short θέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι του γεν, υπογραμμίζοντας πως αυτή την εβδομάδα το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση λόγω  της επίμονης επιφυλακτικότητας εν όψει των εκλογών.

Σε ότι αφορά το δολάριο, η γαλλική τράπεζα σημειώνει ότι παραμένει bullish και αναμένει περαιτέρω ανατίμηση έναντι των κυριότερων νομισμάτων τις επόμενες εβδομάδες αλλά και τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της η Nomura επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή δύο είναι τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την ευρωζώνη: 1) η ισχυρή ανάκαμψη του πληθωρισμού και της οικονομίας, και 2) οι πολιτικοί κίνδυνοι εν όψει των εκλογών.

Και τα δύο αυτά θέματα είναι αρνητικά για την αγορά ομολόγων της περιοχής. Όπως σημειώνει, ο κίνδυνος μιας νίκης της Marine Le Pen στις γαλλικές εκλογές είναι χαμηλός, αλλά αν αποφευχθούν οι πολιτικές κρίσεις, θα ξεκινήσουν άμεσα οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότατα του tapering από την ΕΚΤ. Αυτό καθιστά την επένδυση στα ομόλογα της ευρωζώνης λιγότερο ελκυστική ακόμα και αν και η αγορά αποτιμά πως δεν υπάρξει κάποιο πολιτικό σοκ.

Η άνοδος στα spreads των ομολόγων της ευρωζώνης δεν θα αφήσει περιθώρια ανόδου στο ευρώ, παρόλο που οι προσδοκίες για tapering από την ΕΚΤ θα πρέπει να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα. Όπως τονίζει η Nomura, το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για το ευρώ με το trading να είναι ιδιαίτερα “βαρύ”, ωστόσο στο β εξάμηνο, μεσοπρόθεσμα και αν οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν υλοποιηθούν, αναμένεται να ανακάμψει.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments