Νέα μέτρα το 2018 και πιθανότατα συμφωνία για το χρέος φαίνεται να καταλήγει το Eurogroup με το ΔΝΤ για να ενταχθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει ήδη στην περιγραφή των μεσοπρόθεσμών και μακροπρόθεσμών μέτρων για το χρέος χωρίς να απαιτεί την άμεση εφαρμογή τους.

Επιμένει όμως και σε ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, κάνει την εκτίμηση ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Ο δεύτερος συμβιβασμός που διαφαίνεται είναι από την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίοι μάλλον θα δεχθούν να χαμηλώσουν τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ που το έχουν θέσει για μια δεκαετία (από το 2018 έως το 2028) σε επίπεδα πιο ρεαλιστικά, όπως το 2,5% ή το 2% του ΑΕΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, ο λογαριασμός έρχεται στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να καλύψει και τη διαφορά του στόχου που θα συμφωνηθεί μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup. Το ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνεί. Αν ο στόχος που θα συμφωνηθεί θα είναι στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2018, η Ελλάδα θα πρέπει από τώρα να δεσμευτεί ότι το 2018 θα υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ), τα οποία θα συμφωνηθούν μέσα στο 2017, έστω και αν δεν χρειαστεί να τα εφαρμόσει άμεσα.

Τη διαφαινόμενη συμφωνία και για τα πρωτογενή πλεονάσματα προανήγγειλε από το Λονδίνο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι στις 5 Δεκεμβρίου εκτός από τη λύση για το χρέος θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μαζί βέβαια με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι υπερ-απαισιόδοξο για τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά τόνισε παράλληλα ότι ο στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι πιο «διατηρήσιμοι».

«Το ΔΝΤ πιέζει για έναν πιο ρεαλιστικό στόχο», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ για να προσθέσει αμέσως μετά ότι και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα. Κρατώντας όμως και μια επιφύλαξη σχετικά με τη στάση που θα κρατηθεί για το θέμα, η Γερμανία συμπλήρωσε: «Θα δούμε πόσο επιεικές θα είναι το Eurogroup και τι είδους ρεαλιστικός στόχος θα τεθεί». Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακινεί το θέμα που μέχρι πριν από ένα μήνα θεωρείτο ταμπού για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, με σχεδόν όλα τα μέλη του να παραπέμπουν τη σχετική συζήτηση-στόχο που θα εφαρμοστούν και στο σύνολο των μέτρων για το χρέος, δηλαδή το 2018.

Facebook Comments