Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι αληθινό. Στη Βενεζουέλα, μια από τις χώρες που μαστίζεται όσο καμία άλλη από πρωτοφανή οικονομική εξαθλίωση μιλούν για τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας. Ελάχιστη σημασία έχει αν η αναφορά γίνεται από την κρατική τηλεόραση της χώρας, για προφανείς λόγους προπαγάνδας κατά του καπιταλισμού και «ανύψωσης» του ηθικού των ταλαίπωρων κατοίκων της χώρας.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το Forbes. Που με αρκετή δόση ειρωνίας σε άρθρο του επισημαίνει: «Αυτό είναι πραγματικά διασκεδαστικό: το κρατικό κανάλι στη Βενεζουέλα σημειώνει πόσο τρομερή είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ναι, οι Μπολιβαριανοί σοσιαλιστές, που κατάφεραν να μετατρέψουν την πλούσια σε πετρέλαιο οικονομία της Βενεζουέλας σε μια τεράστια επιτυχία, αναφέρονται στο χάος που έχει προκαλέσει το ευρώ στην Ελλάδα ως παράδειγμα τού πώς ο καπιταλισμός οδηγεί στη φτωχοποίηση».

«Δίχως αμφιβολία, η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές λόγω του χρέους της και της χειμαζόμενης οικονομίας της. Και αυτό διότι πολλά από τα τεράστια ποσά που της δόθηκαν ως βοήθεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων. Αλλά ανεξάρτητα από το ποιος φταίει για την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ είναι εντυπωσιακά» αναφέρει το Forbes.

«Η Ελλάδα δεν είναι η φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ. Τα ποσοστά φτώχειας είναι υψηλότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι πολύ πίσω. Βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τα στοιχεία της Eurostat να δείχνουν ότι το 22,2% του πληθυσμού υπέστη “σοβαρές υλικές στερήσεις” το 2015. Μάλιστα, το ελληνικό ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008, το έτος που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση. Συνολικά, το επίπεδο φτώχειας στην ΕΕ μειώθηκε από 8,5% σε 8,1%» αναφέρεται επίσης.

«Η λύση θα ήταν -όπως ήταν πάντα- η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, να πει στους δανειστές ότι έχουν χάσει τα χρήματά τους, να επαναφέρει τη δραχμή και τελικά να επιτύχει κάποια οικονομική ανάπτυξη. Η Ισλανδία, η οποία έκανε σε γενικές γραμμές κάτι ανάλογο, έχει επανέλθει. Αλλά αυτό που αναφέρει το κανάλι Telesur στη Βενεζουέλα είναι πράγματι εντυπωσιακό: “Το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να διαρρηγνύουν τον ήδη ξεφτισμένο κοινωνικό ιστό της μεσογειακής χώρας”.

«Κι όμως, είναι απολύτως αληθινό αυτό που λέει το κανάλι: “Τώρα, η ΕΕ και το ΔΝΤ απαιτούν ότι από την κυβέρνηση του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει επιπλέον 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο ή να ρισκάρει να αθετήσει το χρέος της, το οποίο παραμένει στο εντυπωσιακό επίπεδο των 330 δισ. ευρώ. Το Telesur εστιάζει στο ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής φτώχειας, εξαιτίας των ληστρικών πολιτικών δανεισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αρπακτικών δανειστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Α, ώστε αρπακτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και επιθετικοί δανειστές; Για να θέσουμε τα πράγματα σε μια βάση, ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα αυξήθηκε πρόσφατα σε 12 δολάρια τον μήνα. Το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα είναι 390 δολάρια τον μήνα. Η Βενεζουέλα είναι μια καθολική χώρα, έτσι δεν είναι; Δεν τους διδάσκουν να μην κρίνονται για να μην κριθούν;», καταλήγει το Forbes.

Facebook Comments