Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο ελληνογερμανός πολιτικός καλείται να απαντήσει κατ΄αρχήν στο ερώτημα «εάν είναι απαραίτητο» το δράμα που βλέπουμε κάθε τόσο με τη διακοπή, παράταση και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εν μέσω απειλών και υπαινιγμών. Η απάντησή του: «Όχι, στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει χρέη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στον ESM, μέχρι το 2030 τα δάνεια τρέχουν με σχετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις και γι αυτό η περίοδος αυτή θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Αντ΄αυτού οι πολιτικοί επιδίδονται κάθε χρόνο στην ίδια τελετουργία και αυτό δεν βοηθάει ούτε τις ενδιαφερόμενες χώρες, ούτε τη δημοκρατία, αλλά ούτε και την Ευρώπη».

Δέκα χρόνια μέτρησε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ως ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP). Στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική τάξη της Ελλάδας, αλλά και της Γερμανίας. Και σήμερα επισημαίνει ότι πολλοί έχουν ευθύνες για την έλλειψη εποπτείας στη λειτουργία της ευρωζώνης: «Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική  με τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά αυτό ήταν γνωστό όταν προσχωρούσε στο κοινό νόμισμα. Χάθηκαν πολλά χρόνια στα οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει κανείς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πριν ξεσπάσει η αποκαλούμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Τότε δεν λειτουργούσαν οι εσωτερικοί μηχανισμού ελέγχου στην ΕΕ, αλλά ούτε και σήμερα λειτουργούν. Ποιος λέει σήμερα στη Γερμανία ʻεξάγετε πολύ, έχετε υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματαʼ; Το λένε δηλαδή καμία φορά, αλλά μετά συνεχίζουμε, business as usual…»

«Πολυτέλεια» η συζήτηση για Grexit

Με τόσα συσσωρευμένα προβλήματα, το επόμενο ερώτημα του γερμανού δημοσιογράφου είναι το ίδιο με εκείνο που έθεσε τη Δευτέρα, ενόψει Γιούρογκρουπ, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των γερμανών χριστιανοδημοκρατών Κλάους Πέτερ Βιλς. Μήπως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα, που δυσκολεύεται, να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για μία περίοδο δέκα ή και είκοσι ετών και μετά να εξετάσουμε και πάλι από την αρχή, αν εκπληρώνει τα κριτήρια για ένταξη; «Αν δεν υπήρχε το Brexit, τότε θα είχαμε την πολυτέλεια να κάνουμε αυτή τη συζήτηση» λέει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

«Γνωρίζω τον Κλάους Πέτερ Βιλς, κάποια πράγματα από αυτά που λέει είναι σωστά, κάποια είναι διασκεδαστικά, κάποια άλλα μόνο σωστά δεν είναι. Αν το έλεγε αυτό πριν από το Brexit, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Τώρα έχουμε μία διαφορετική κατάσταση. Ακούμε κάθε μέρα πόσο κινδυνεύει η σταθερότητα στην Ευρώπη, με τον Τραμπ και όχι μόνο, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Το Grexit θα προκαλούσε ρωγμές στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα σήμαινε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αισθάνονται πλέον αλληλέγγυοι μεταξύ τους. Και αντιλαμβάνεστε τι συνέπειες θα είχε αυτό…»

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και πρώην ευρωβουλευτής δεν θεωρεί απαραίτητο ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία επ΄αυτού. Αυτό που θα χρειαζόταν, υποστηρίζει, είναι μία ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση με παράταση του χρόνου αποπληρωμής και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. «Αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα, θα βοηθούσε και όλους τους εμπλεκόμενους» λέει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης. «Αν είχαμε μπροστά μας έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030- κάτι που θα στήριζε και ο μηχανισμός ESM- θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε και πάλι στην Ελλάδα τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι σήμερα αποθαρρύνονται από όλη αυτήν την τελετουργία που βλέπουμε κάθε χρόνο. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα: κανείς δεν επενδύει στην Ελλάδα».

Facebook Comments