Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται να περνάει μπροστά και να αφήνει πίσω του τον κεντρώο Γάλλο πολιτικό Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο Μακρόν ενδέχεται να μην περάσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου όπου θα αντιμετώπιζε την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο Φιγιόν είναι πλέον ο επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών, όπως συνέβαινε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του, που περιέπλεξε την προεκλογική εκστρατεία του πριν από τέσσερις εβδομάδες. Άλλες πρόσφατες έρευνες τον φέρουν να βρίσκεται πολύ κοντά με τον Μακρόν σε ό,τι αφορά τις προθέσεις ψήφου.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του BFMTV φέρει τη Λεπέν, την επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού, αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου (FN), να περνάει με άνεση στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας το 27-28% στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου.

Κατά την ίδια έρευνα ωστόσο, είτε ο Φιγιόν ή ο Μακρόν θα εξασφαλίσουν τις ψήφους ο ένας του άλλου στον δεύτερο γύρο αλλά και μεγάλου μέρους των εκλογέων που δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αριστερά και θα κερδίσουν με άνεση τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο – ο Μακρόν με το 59% έναντι 41% της Λεπέν, ο Φιγιόν με το 56% έναντι ενός 44% για την πρόεδρο του κόμματος της γαλλικής άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Μακρόν, πρώην ανώτατο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών και πρώην υπουργός Οικονομίας, θα συγκεντρώσει μόλις το 17-18% στον πρώτο γύρο, ενώ ο Φιγιόν, ο υποψήφιος της δεξιάς και πρώην πρωθυπουργός, θα συγκεντρώσει το 20-21%.
Ο Φιγιόν θεωρείτο το φαβορί για να κερδίσει τα κλειδιά του Ελιζέ ως τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν τα ποσοστά του υπέστησαν ελεύθερη πτώση εξαιτίας του σάλου που προκάλεσε το σκάνδαλο των αργομισθιών της συζύγου και των παιδιών του.

Facebook Comments