Μια από τις επικρατούσες απόψεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες συνόδεψαν και την τελευταία άνοδο του EUR/USD, ήταν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε tapering προς το τέλος του 2017. Αυτή είναι μια άποψη με την οποία η Deutsche Bank διαφωνεί.

Πρώτον, το tapering δεν είναι απαραίτητο θετικό για μια ισοτιμία. Όταν η Fed πρωτο-ανακοίνωσε το tapering στα μέσα του 2013, το USD ενισχύθηκε σημαντικά έναντι των EM νομισμάτων και υποχώρησε έναντι του EUR και JPY.

Δεύτερον, μια πολιτική σύσφιξης της ΕΚΤ δεν είναι τόσο απλή. Δε συνεπάγεται μόνο τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, αλλά δυσκολεύει σημαντικά και το ρόλο της ΕΚΤ στην αύξηση του πληθωρισμού.

Τρίτον, το EUR/USD δεν έχει να κάνει, αυτή την περίοδο, τόσο με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά με αυτές της Fed και με την καμπύλη των αμερικανικών επιτοκίων. Με το δολάριο να είναι ένα high yield νόμισμα και καθώς αναμένονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων, το δολάριο θα μπορούσε να τραβήξει ακόμα περισσότερα κεφάλαια, στερώντας τα από τα EUR και JPY.

Τέλος, η DB εκτιμά ότι το USD δεν είχε ένα καλό ξεκίνημα για το 2017, αλλά στους επόμενους μήνες το bullish momentum θα επιστρέψει δυναμικά.

22 0 217 db

 

Facebook Comments