Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων λόγω του αυξανόμενου χρέους της χώρας, αν η Ρώμη δεν υιοθετήσει μέχρι το τέλος Απριλίου νέα μέτρα λιτότητας ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ της.

Στις προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται πως θα αγγίξει το ιστορικό υψηλό του 133,3% του ΑΕΠ φέτος, από 132,8% πέρυσι, την ώρα που οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν πως η χώρα θα πρέπει να μειώσει σταθερά το χρέος της κατά 3,6% ετησίως.

Στις εκθέσεις προόδου που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν για πολλές χώρες της ΕΕ, σε ότι αφορά την Ιταλία, επιβεβαιώνει πως η χώρα χρειάζεται να εφαρμόσει με «αξιόπιστο τρόπο» επιπλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ της μέχρι το τέλος Απριλίου.

Το αίτημα αυτό έρχεται κατόπιν επιστολής που έστειλε στη Ρώμη τον Ιανουάριο, με την οποία ζητούσε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος.

Η Ρώμη, όπως σημειώνει το Reuters, έχει ήδη δεσμευτεί να λάβει νέα μέτρα και η νέα προειδοποίηση της Κομισιόν έχει στόχο να πιέσει την Ιταλία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, απόφαση για πειθαρχικά μέτρα θα ληφθεί μόνον αφού οι Βρυξέλλες θα έχουν συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις επόμενες οικονομικές προβλέψεις, που αναμένονται τον Μάιο.

Μια διαδικασία κυρώσεων θα μπορούσε να καταλήξει σε μεγάλα πρόστιμα, αν και αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα.

Facebook Comments