Η Citigroup σε σημερινό της note, σχολιάζοντας τη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ στο Βερολίνο, τονίζει πως το ΔΝΤ θα περιμένει μέχρι μετά τα μέσα του 2018 για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως σημειώνει, το θέμα του ελληνικού χρέους μπορεί να τεθεί στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το οποίο λήγει στα μέσα του 2018) και το Ταμείο δεν απαιτεί “κούρεμα” χρέους, αλλά μια αναδιάρθρωση του χρέους. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνεπάγεται σημαντικές επεκτάσεις των διαρκειών ωρίμανσης και μείωσης των επιτοκίων, και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους εξακολουθεί να είναι μια προϋπόθεση για να συμμετάσχει το Ταμείο στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Όπως σχολιάζει η Citi, τα σχόλια της Λαγκάρντ είναι σημαντικά καθώς δείχνουν ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να συνεχίσει να συνεργάζεται στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ακόμη και αν δεν προχωρήσει το ίδιο στην εκταμίευση νέων χρημάτων, μέχρι το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018. Αυτό θα ήταν αρκετό για τους Ευρωπαίους πιστωτές, κυρίως για τη Γερμανία, να συνεχίσουν την εκταμίευση των δόσεων διάσωσης.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments