Η συμπεριφορά των αγορών διαφέρει ανάλογα με το αν βρίσκονται σε ανοδική ή σε πτωτική τάση καθώς οι ροές των κεφαλαίων επιδρούν διαφορετικά στη διαμόρφωση των τιμών. Για παράδειγμα, σε ισχυρά ανοδικές τάσεις, οι πυθμένες έχουν την τάση να διαμορφώνονται πολύ γρήγορα και αρκετά συχνά με τη μορφή V-bottom, ενώ οι κορυφές διαμορφώνονται πιο αργά και ποιο ήπια.

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο, στην προσπάθεια διαμόρφωσης κορυφής, οι αγορές να κινούνται πλάγια και μετά λίγο υψηλότερα και πάλι πλάγια και λίγο υψηλότερα, μέχρι να εξαντληθεί και ο τελευταίος δύσπιστος των αγορών.

Για μια ακόμα φορά, η αγορά προσπαθεί να διαμορφώσει πυθμένα, αλλά και πάλι αποτυγχάνει και κινείται υψηλότερα με αποτέλεσμα όλες οι ενδείξεις να έχουν βρεθεί ή να παραμένουν σε ακραία επίπεδα.

Ο παρακάτω δείκτης που εμφανίζει τα επίπεδα “επιθετικότητας” των επενδυτών, βρίσκεται και πάλι σε ένα πολύ κρίσιμο επίπεδο. Ιδανικά, θα χρειαστούμε κλείσιμο της αγοράς σε με αρκετά ικανοποιητικές απώλειες (ιδανικά πάνω από -0,80%) και επιστροφή του δείκτη χαμηλότερα από το 80.

 

Facebook Comments