Συμπλοκές στο Παρίσι την Πέμπτη, μεταξύ μαθητών και αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τον βιασμό ενός νεαρού μαύρου με γκλομπ από αστυνομικό.

Οι μαθητές λυκείων απέκλεισαν τις εισόδους δεκάδων σχολείων στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ ακολούθησαν αψιμαχίες με νεαρούς που πετούσαν αντικείμενα και προκαλούσαν ζημιές.

Η διεύθυνση Εκπαίδευσης του Παρισιού ανέφερε πως δεκάδες σχολεία αποτέλεσαν στόχο νεαρών που συγκέντρωσαν κάδους σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα στις πύλες εισόδου. Ένας υποδιευθυντής σχολείου τραυματίστηκε από πυροσβεστήρα που εκσφενδόνισαν διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον βιασμό ενός 22χρονου κατά την προσαγωγή του στις 2 Φεβρουαρίου στην περιοχή Ολνέ-σου-Μπουά στο βόρειο Παρίσι όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Ο Τεό, παραμένει στο νοσοκομείο ενώ ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία και η οικογένειά του έχει πει πως εμπιστεύεται το γαλλικό δικαστικό σύστημα.

Ένα από τα πανό στο χθεσινό συλλαλητήριο έγραφε “Εκδίκηση για τον Τεό!”. Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν εικόνες από αψιμαχίες στο περιθώριο του συλλαλητηρίου στην Πλας ντε λα Νασιόν στο ανατολικό Παρίσι, όπου η αστυνομία επιτέθηκε σε νεαρούς κουκουλοφόρους με τους οποίους συγκρούστηκε σε παράδρομους.

Ελικόπτερο πετούσε πάνω από την περιοχή και σύννεφα δακρυγόνων υψώθηκαν στον ουρανό πάνω από την πλατεία προς το τέλος του συλλαλητηρίου.

Η αστυνομία του Παρισιού είχε προειδοποιήσει τον κόσμο να μείνει μακριά από τη διαδήλωση, λέγοντας ότι δεν είχε εξασφαλίσει άδεια και ότι υπήρχε κίνδυνος βίαιες ομάδες να προκαλέσουν ταραχές, όπως συνέβη τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες.

Τέσσερις αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ενόψει της διεξαγωγής έρευνας για τον βιασμό. Ένας έχει τεθεί υπό επίσημη έρευνα για βιασμό και άλλοι τρεις για αχρείαστη χρήση δύναμης.
 

Facebook Comments