Στο κενό έπεσε η προσπάθεια για ανεπίσημες επαφές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βόρεια Κορέα.

Οι επαφές ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα στη Νέα Υόρκη στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο, όπως μεταδίδουν «Wall Street Journal» και «Washington Post», η Ουάσινγκτον αρνήθηκε τελικά να εκδώσει βίζα εισόδου σε μέλη της βορειοκορεατικής αποστολής.

Οι προσπάθειες για προγραμματισμό των διήμερων συναντήσεων στο Μανχάταν φέρεται να είχαν αρχίσει από την πλευρά της Βορείου Κορέας, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Έως τώρα δεν είναι σαφές για ποιον ακριβώς λόγο η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση, όπου η αμερικανική πλευρά θα εκπροσωπούνταν από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η Πιονγκγιάνγκ προέβη στην προκλητική δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ενώ ακολούθησε η δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Ο Κιμ Γιόνγκ-ναμ, που άλλοτε θεωρούνταν επικρατέστερος δελφίνος για να αναλάβει τα ηνία της απομονωμένης χώρας, δολοφονήθηκε με το ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο VX, σύμφωνα με την μαλαισιανή Αστυνομία. Πρόκειται για ιδιαίτερα θανατηφόρο υλικό που απαγορεύεται από τη διεθνή συνθήκη για τα χημικά όπλα.

Επτά βορειοκορεάτες πολίτες αναζητούνται για εμπλοκή στη δολοφονία του. Ένας από τους υπόπτους εργάζεται με το βαθμό του Γραμματέα Β’ στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στη Μαλαισία.

Facebook Comments