Αν μπορούσαμε να κάνουμε την υπόθεση ότι το νόμισμα αντικατοπτρίζει ένα σύνολο αξιών σε μια χώρα, όπως για παράδειγμα, την αξία της ακίνητης περιουσίας, την αξία της γεωπολιτικής θέσης, της πολιτικής ισχύος, τότε, η πτώση ενός νομίσματος θα επέτρεπε σε κατοίκους μιας άλλης χώρας να μπορέσουν να αποκτήσουν όλα τα παραπάνω σε μια περισσότερο ελκυστική αποτίμηση. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η υποτίμηση του νομίσματος, προσελκύει κεφάλαια σε μια χώρα καθώς μπορούν να εντοπίσουν σημαντικές ευκαιρίες.

Βέβαια, το παραπάνω ισχύει σε οικονομίες οι οποίες έχουν ισχυρές βάσεις και η υποτίμηση του νομίσματος προσφέρει επιπλέον ανταγωνιστικότητα και κάνει ελκυστικές τις επενδύσεις, χωρίς ωστόσο η οικονομία να κινδυνεύει από κατάρρευση λόγω της υποτίμησης του νομίσματος.


 Με την Βρετανία να έχει ψηφίσει την έξοδο από την Ευρωζώνη και με τη σχετική απόφαση να αναμένεται στο τέλος του Απριλίου, η στερλίνα έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις και η αυξημένη μεταβλητότητα θα διατηρηθεί μέχρι και εκείνη την περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα δούμε την ισοτιμία να καλπάζει ανοδικά στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, η πραγματική αξία της στερλίνας, έχει βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της και φαίνεται ότι μακροοικονομικά, το GBP βρίσκεται κοντά στη διαμόρφωση ενός κυκλικού πυθμένα.

Κοιτάζοντας την εμπορικά σταθμισμένη ισοτιμία, παρατηρούμε ότι αυτή βρίσκεται σε μια από τις πλέον χαμηλές ενδείξεις των τελευταίων 17 ετών ενώ όπως αποτιμά η ΒΟΕ το νόμισμα, τότε βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990.


 

Το GBPUSD, τεχνικά, είναι ελκυστικό από πολλές παραμέτρους. Αναλύοντας διάφορους τεχνικούς χρονικούς ορίζοντες, μπορούμε εύκολο να παρατηρήσουμε ότι το GBPUSD δοκιμάζει σειρά σημαντικών τεχνικών στηρίξεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά χέρια στα επίπεδα αυτά ή και σε ακόμα χαμηλότερα από το 1,2000.

Μια ακόμα ιδιαίτερα θετική ένδειξη έχουμε και από τις τοποθετήσεις των μεγάλων επενδυτών, οι οποίες βρίσκονται σε ακραία short επίπεδα, από τα οποία πάντοτε υπήρξε ισχυρή ανοδική αντίδραση ακόμα και μακροπρόθεσμο σημείο αλλαγής.


 Η μεταβλητότητα είναι ένα σημαντικό θέμα, καθώς για την ώρα οι μεγάλοι παίκτες δείχνουν μια σημαντική προτίμηση στα puts παρά στα calls που σημαίνει ότι η ζήτηση για ασφάλεια σε πιθανή πτώση είναι ισχυρότερη, παράγοντας ο οποίος είναι bearish.

Είναι φανερό ότι οι αγορές περιμένουν να “παίξουν” τον παράγοντα του Άρθρου 50, το οποίο δεν είναι απίθανο να οδηγήσει σε μια κίνηση στην περιοχή 1,1500-1,1000 και να αποτελέσει big bet για τους μεγάλους επενδυτές.
 

Facebook Comments