Η JP Morgan Cazenove, τονίζει πως οι πολλές καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έχουν πιέσει τις ελληνικές μετοχές (του δείκτη MSCI Greece) και έχουν εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Όπως επισημαίνει, αν και οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλότερο σημείο του πρόσφατου εύρους αποτιμήσεων, η ελληνική αγορά είναι η δεύτερη περισσότερο υπο-επενδεδυμένη αγορά στον περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών.

Προς το παρόν, η  JP Morgan Cazenove συστήνει στους επενδυτές να τηρήσουν ουδέτερη στάση στην ελληνική αγορά, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει και το τέλος της (λόγω του μνημονίου) μεταβλητότητας.

Στο bull σενάριο της τράπεζας, όπου η Ελλάδα και το Eurogroup συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο,  η άνοδος του δείκτη MSCI Greece θα αγγίξει το 41% με βάση την ανάλυση του δείκτη Sharpe, με τις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και την μεταβλητότητα να μειώνονται.

Στο bear σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει αποτυχία συμφωνία μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας, η διόρθωση της αγοράς θα αγγίξει το 18% ( με βάση την ανάλυση του δείκτη Sharpe) ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και η μεταβλητότητα θα εκτοξευθούν.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το αφήγημα της ελληνικής αγοράς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια: ολοκλήρωση/καθυστέρηση της αξιολόγησης > αύξηση / μείωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης > επιτάχυνση / επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ > ράλι / διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά. Αν και η δυναμική δεν αλλάζει, το πρόσφατο ράλι μετά το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι είμαστε πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία. Η Ελλάδα θα νομοθετήσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει λιγότερη λιτότητα και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποδηλώνοντας χαμηλότερους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στο ΔΝΤ να επιστρέψει σύντομα στη διαδικασία.

Η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι οι υποχρεώσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα τον Ιούλιο, κυρίως προς την ΕΚΤ αλλά και προς άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό αφήνει πέντε μήνες περιθώριο διαπραγματεύσεων, όπως επισημαίνει η JP Morgan.

Αν και η αμερικάνικη τράπεζα ανησυχεί ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις θα “χτυπήσουν” την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ελπίζει ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στο Eurogroup, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σημειώσει αρκετά “καλή” ανάπτυξη (της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ), στηρίζοντας την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά..

Η πιο πιθανή έκβαση κατά την JP Morgan Cazenove, είναι ότι η Ελλάδα θα κάνει απρόθυμα, αργή πρόοδο, ενώ οι ελληνικές μετοχές θα παραμείνουν ασταθείς, καθώς οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Θεσμοί είναι το ίδιο αδύναμες με την δέσμευση της Ευρώπης για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την τράπεζα, όταν και αν κλείσει η αξιολόγηση και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η ΕΚΤ θα μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, με παράθυρο δύο μηνών για να ξεκινήσουν οι αγορές.  Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, θα μπορεί να αγοράσει μηνιαίως 1,4  δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ενώ στο σύνολο του 2017 μπορεί να φτάσουν τα 4 δισ ευρώ.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments