Στο τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αναφέρεται η Citigroup σε νέο της note, σχολιάζοντας το Συμπληρωματικό Μνημόνιο που, σύμφωνα με το Bloomberg, έφεραν μαζί τους στις βαλίτσες τους οι θεσμοί.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – δύο μέτρα τα οποία αποτελούσαν κόκκινες γραμμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πακέτο αγγίζει το 2% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστεί από το 2019, αν οι στόχοι του προγράμματος δεν πληρούνται, ενώ θα πρέπει να προ-νομοθετηθούν και να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο τώρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Αθήνα θέλει να συμφωνήσει με τους πιστωτές ένα πακέτο φορολογικών μέτρων που θα ενεργοποιείται εάν πετυχαίνει τους στόχους του προϋπολογισμού, με στόχο την επίτευξη μιας “παγκόσμιας συμφωνίας” μέχρι τον Μάιο, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επιφυλακτικότητα για την εφαρμογή των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, σημαίνουν ότι το νέο πακέτο είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο δύσκολο να περάσει από την ελληνική κυβέρνηση.

Η συμφωνία σε ένα νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο μπορεί να χρειαστεί μήνες και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε ένα deal της τελευταίας στιγμής τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, πριν από τις αποπληρωμές των δανείων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments