Έχει το σκυλί σας φαγούρα και ξύνεται; Μήπως έχει συχνές ωτίτιδες ή κακής ποιότητας τρίχωμα; Ίσως αυτό να οφείλεται σε τροφικές αλλεργίες που δεν γνωρίζετε.

Αλλά τι ακριβώς είναι μια τροφική αλλεργία;

Τροφικές αλλεργίες είναι η υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας στην εισβολή πρωτεΐνης. Στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας, αυτή η πρωτεΐνη περιέχεται στην τροφή του σκύλου σας. Τα κρέατα είναι μια πηγή πρωτεϊνών, ενώ  πρωτεΐνες υπάρχουν σε σπόρους και σε λαχανικά. Κάθε μία από αυτές τις πρωτεΐνες έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τροφική αλλεργία.

Οι πιο επιρρεπείς τετράποδοι 

Κάποιες ράτσες σκύλων, είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αλλεργίες τροφίμων: Boxer, Cocker Spaniel, Springer Spaniel, Collie, Δαλματίας, Γερμανικός Ποιμενικός, Λάσα Apso, μικροσκοπικό Schnauzer, Retriever, Σαρ Πέι, Dachshund, και West Highland White Terrier. Αν το δικό σας ανήκει σε μία από αυτές, έχετε λίγο περισσότερο το νου σας…

Τα περισσότερα κοινά τροφικά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν: βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, και σιτάρι.Λιγότερο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα είναι τα ψάρια και τα κουνέλια. Αντίστοιχα, τα γενικά συμπτώματα των αλλεργιών περιλαμβάνουν: ξηρό δέρμα με κνησμό, υπερβολικό ξύσιμο ή γλείψιμο, φαλακρά μπαλώματα, λοιμώξεις του αυτιού, δερματικές μολύνσεις, διάρροια και εμετό.

Η απομόνωση του προβλήματος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν έχετε υπόνοια για αλλεργία είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα του σκύλου σας δείχνουν πραγματικά μια τροφική αλλεργία. Αν αυτή είναι η περίπτωση, ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα να δοκιμάσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης όπου θα δώσετε μια τροφή που έχει διαφορετική (κρας) πηγή πρωτεΐνης (κρέας) και διαφορετική πηγή για υδατάνθρακες (σιτηρά)από αυτή που έτρωγε πριν ο σκύλος σας.

Το αρνί και το ρύζι θεωρούνταν «υποαλλεργικά», όταν οι περισσότερες εμπορικές τροφές σκύλου είχαν κοτόπουλο ή μοσχάρι και καλαμπόκι ή σιτάρι. Δεδομένου ότι τα περισσότερα σκυλιά δεν έτρωγαν ποτέ αρνί ή ρύζι πριν, ήταν μια καλή επιλογή για τα σκυλιά που είχαν τροφικές αλλεργίες. Τώρα πλέον, πολλά σκυλιά παρουσιάζουν αλλεργίες σε αρνί και σε ρύζι, κάτι απόλυτα αναμενόμενο δεδομένου ότι αλλεργία μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε δίαιτα. Αν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός σε αρνί και ρύζι μπορεί να χρειαστεί να βρείτε μια τροφή με διαφορετικά συστατικά, όπως ψάρια και αλεύρι βρώμης, ή ελάφι και γλυκοπατάτα.

Ενώ το σκυλί σας είναι σε ειδική δίαιτα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός να μην τρώει καμία άλλη τροφή, όπως μπισκότα, κεράσματα, ανθρώπινα τρόφιμα, κ.λπ. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζετε ακόμη σε τι ακριβώς είναι αλλεργικός ο σκύλος σας μήν του δίνετε τίποτε άλλο. Εφόσον βρείτε μια τροφή στην οποία δεν αντιδρά, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε και άλλα τρόφιμα. Αν ο σκύλος σας αντιδράσει, θα ξέρετε ακριβώς ποια τρόφιμα προκαλούν το πρόβλημα.

Πώς να προλάβετε την αλλεργία

Υπάρχει κάτι που εσείς, ως ιδιοκτήτες, μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις αλλεργίες τροφίμων στο σκυλάκι σας; Δύο είναι οι βασικές ενέργειες: 

Προσέξτε για γαστρεντερίτιδα. Αν το σκυλί σας νοσήσει από γαστρεντερίτιδα όταν είναι κουτάβι ή νεαρό, τότε ενδέχεται ως ενήλικο σκυλί να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες. Για να προλάβετε την γαστρεντερίτιδα, μην αφήνετε το σκύλο σας να φάει τίποτα εκτός από την τροφή του. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Τα σκυλιά τρώνε μια ποικιλία από πράγματα, μερικά που δεν είναι βλαβερά όπως χόρτα, χώμα, φλοιός, άγρια ​​μούρα (δηλαδή, σμέουρα, φράουλες), μερικές φορές λίγο κοπριά και άλλα που δεν είναι καλά για αυτούς (σάπια, σκουπίδια ή νεκρά ζώα). Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αστυνομεύσετε το τι πηγαίνει στο στόμα του σκύλου σας.

Επιλέξτε τροφή με μία πηγή πρωτεΐνης. Ένα τρόφιμο που έχει μόνο μία πηγή πρωτεΐνης θα σας δώσει περισσότερες επιλογές αργότερα αν το σκυλί σας αναπτύξει μια αλλεργία. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε τροφή με πέντε πηγές πρωτεϊνών (π.χ., γαλοπούλα, κοτόπουλο, πάπια, σολομό και τόνο) και το σκυλί σας αναπτύξει αλλεργία, θα πρέπει να βρείτε μια τροφή που να μην περιέχει κάποιες από αυτές τις πηγές πρωτεϊνών. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Αντιστρόφως, αν ταΐζετε μια τροφή με κοτόπουλο ως μοναδική πηγή πρωτεΐνης και το σκυλί σας αναπτύξει αλλεργία, μπορείτε εύκολα να βρείτε μια τροφή που δεν περιέχει κοτόπουλο.

Facebook Comments