Ο συνολικός δανεισμός των πορτογαλικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 1,5% στα 50,1 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο, τον μήνα δηλαδή που εκδηλώθηκε η πολιτική κρίση στη χώρα της Ιβηρικής, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά εντέλει διευθετήθηκε με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Πορτογαλίας δείχνουν πως ο συνολικός δανεισμός από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ αυξήθηκε από τα 49,4 δισεκ. ευρώ, τα οποία είχε φθάσει στα τέλη Ιουλίου.

Οι τράπεζες της Πορτογαλίας αποκλείστηκαν από τις διεθνείς αγορές δανεισμού το 2010, γεγονός το οποίο τις ανάγκασε να βασίζονται πλέον για ρευστότητα στην ΕΚΤ. Η εξάρτησή τους από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ έφθασε στο αποκορύφωμά της, τα 60,1 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, ενώ έκτοτε οι πορτογαλικές τράπεζες περιστασιακά έχουν αντλήσει κεφάλαια και από τις διεθνείς αγορές αξιόγραφων.

Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν πως η εξάρτηση των πορτογαλικών τραπεζών από την ΕΚΤ για ρευστότητα θα παραμείνει σημαντική και πως θα συνεχισθεί και στο απώτερο μέλλον. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη βαθιά ύφεση, που βρίσκεται στο τρίτο συνεχόμενο έτος, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των επισφαλειών, ιδίως των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Facebook Comments