Ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές την Τρίτη με άνοδο 0,87%, στις 925,73 μονάδες και με τις συναλλαγές πάνω από τα 51 εκατ. ευρώ.  Σούπερ κέρδη για την μεσαία κεφαλαιοποίηση άνω του 2,2% και μόλις 0,4% για τον 25άρη που έκλεισε μιάν ανάσα πριν από την αντίσταση των 317 – 318 μονάδων, για την ακρίβεια στις 314 μονάδες.

Μεγάλη άνοδος για τη Βιοχάλκο 5,29%, μετοχή που ως γνωστόν αποτελεί τον σηματωρό για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ακολούθως 3,5% τα κέρδη του ΟΠΑΠ, στα 7 ευρώ, εν αναμονή των υπογραφών με την Emma Delta, 3,46% για την Frigoglass, παρά τη μείωση αποτελεσμάτων, αν και η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται αισιόδοξη για το σύνολο της χρήσης. Κέρδη 3,46% και για τη ΜΕΤΚΑ, εν αναμονή της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων την Τετάρτη και 1,355 για τον Μυτιληναίο.

Εντολών αγοράς συνέχεια, για την Jumbo και φήμες για νέες τοποθετήσεις από ξένους, κατά 1,8% ενισχύθηκε η Ιντραλότ, στο 1,67 ευρώ, με την εταιρεία αν και ακριβά να καταφέρνει να εκδώσει ομολογίες 310 εκατ. ευρώ. Κέρδη 1,46% για τα ΕΛΠΕ, λόγω σημαντικών εσόδων από την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην οποία έχει συμμετοχή, ενώ ακούστηκε στην αγορά κάτι για πώληση του ποσοστού που κατέχει η οικογένεια Λάτση.  Θετικό πρόσημο για τον Τιτάνα μετά την αναβάθμιση της Goldman Sachs και θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Folli Follie, ΣΩΛΚ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η ΕΤΕ έκλεισε με απώλειες 1,95%, στα 2,51 ευρώ και 5,2% το warrant, αμετάβλητη στα 0,47 η Alpha και αντίδραση 1,92% για την Πειραιώς, στο 1,06 ευρώ.  Το warrant της τράπεζας έκλεισε με κέρδη 5,17%, ενώ η αγορά είδε με καλό μάτι την τοποθέτηση Καραμούζη στο διοικητικό σχήμα.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ασταμάτητη άνοδος εδώ και δεκαέξι συνεδριάσεις (μόνο τρεις πτωτικές από τις 15 Ιουλίου), δίδοντας την εντύπωση ότι κάτι έχει αλλάξει για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η αντίδραση της αγοράς που συνετελέσθη την περασμένη εβδομάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Και κυρίως όχι σε αυτά που έγραφε για την Ελλάδα, αλλά σε αυτά που θα πρέπει να γίνουν. Και το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κι εφόσον η χώρα περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα να βοηθηθεί από την Ευρώπη με ελάφρυνση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο από το 2020.

Στο θέμα επανήλθε και η ίδια, η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ καλώντας την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, η Goldman Sachs, αλλά και άλλα Αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον σήλωσαν το θέμα, φτάνοντας στο σημείο και στελέχη του κόμματος της κυρίας Μέρκελ να συμφωνούν στο ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ελαφρυνθεί. Οι αγορές δεν ήθελαν και πολύ για να αλλάξουν στάση απέναντι στη χώρα μας, ή τέλος πάντων για να αναδείξουν τις χαμηλές αποτιμήσεις που υπάρχουν στο ταμπλό του Χ.Α.

Goldman Sachs και JP Morgan αρχίζουν και βλέπουν σοβαρά περιπτώσεις Ελληνικών μετοχών κατατάσσοντάς τες παράλληλα, στα πιο φθηνά χαρτιά της Ευρώπης.

Ειδικά, η Goldman Sachs για τον Τιτάνα, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα αναφέερεται με θετικά σχόλια για τη μετοχή, αναβάζοντας την τιμή στόχο από τα 16,5 ευρώ, στα 17,2 και με περιθώριο ανόδου 13%. Η μετοχή κυμαίνεται κοντά στις χαμηλότερες αποτιμήσεις της με βάση το EV/sales, η Goldman διαπιστώνει ελκυστική αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής. Εξάλλου, εντοπίζει μια σειρά από πιθανούς θετικούς καταλύτες, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία για τη ζήτηση τσιμέντου σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Αίγυπτο. Η όποια επιβεβαίωση της επανεκκίνησης των έργων στους αυτοκινητοδρόμους στην Ελλάδα θα λειτουργήσει επίσης θετικά, σημειώνεται.  Ο ίδιος οίκος ανεβάζει την τιμή στόχο της ΔΕΗ στα 10 ευρώ!

Στη λίστα της Morgan Stanley με τις πιο φθηνές μετοχές, δεύτερος στη λίστα περιλαμβάνεται ο ΟΠΑΠ με normalised P/E 1,7. Σημειώνεται ότι ο οίκος δίνει σύσταση equal-weight (απόδοση σύμφωνα με την πορεία της αγοράς) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, προβλέποντας μείωση κερδών κατά 72% για φέτος και 4% για το 2014, με αύξηση 48% το 2015. Στην 80η θέση της ίδιας λίστας κατατάσσεται ο ΟΤΕ, με normalised P/E 9,6 συστήνοντας equal-weight θέσεις, προβλέποντας μείωση κερδών 18% φέτος και 2% το 2014, με αύξηση 11% το 2015. Τέλος, στις φθηνότερες μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα με βάση το ίδιο κριτήριο, η Alpha Bank φιγουράρει πρώτη στη λίστα, με normalised P/E 1,6. Ο οίκος δεν δίνει σύσταση για τη μετοχή.    

Ωστόσο υπάρχουν φωνές στο Χ.Α. που υποστηρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στο ταμπλό δεν λέει τίποτα. Διότι η αγορά κινείται με πολύ μικρά κέρδη από την αρχή του χρόνου, της τάξης του 1 με 2%, δηλαδή η μέχρι τώρα πορεία της είναι μάλλον σταθεροποιητική, επιμένοντας πως δεν υπάρχουν καταλύτες αλλαγής της τάσης.

ΧΣ

Facebook Comments