Σε εντατική διαδικασία μπαίνουν οι διαδικασίες για την υπόθεση Ρέστη, καθώς οι αρχές ελέγχουν χορηγήσεις δανείων και αγοραπωλησίες πλοίων από εταιρείες που είτε ανήκουν στον εφοπλιστή.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ψάχνουν ενδεχόμενες υποθέσεις παραβίασης του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς τέως συνεργάτης του φέρεται να εμπλέκεται στην όλη υπόθεση, ο οποίος συνεχίζει να καταζητείται αρκετές ημέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Καταζητείται για την εμπλοκή του στην υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού ύψους 5,8 εκατ. ευρώ μέσω υπεράκτιας εταιρείας από την υπό εκκαθάριση τράπεζα FBB. Για την υπόθεση αυτή κατηγορείται και έχει προφυλακιστεί ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος φέρεται να κατονόμασε τον τέως συνεργάτη στην ειδική ανακρίτρια Ρέα Κατσίβελη ως τον πραγματικό δανειολήπτη επιρρίπτοντάς του τις ευθύνες για την υπεξαίρεση του ποσού ενώ στην επίσημη δήλωση που εξέδωσε μετά τη σύλληψή του ο εφοπλιστής κάλεσε τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν τα πάντα γύρω από τη διαδρομή του δανείου, ανοίγοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων.
Ο αμφιλεγόμενος τέως σύμβουλος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ύποπτος συνεργάτης βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος έχει χαράξει μία αρκετά σκοτεινή πορεία, έχοντας εξελιχθεί από υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας σε επιχειρηματία, διατηρεί ανοιχτές παρτίδες με την ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και χρόνια καθώς είναι υπόδικος για κακουργήματα και ελεγχόμενος για πλείστες υποθέσεις. Το όνομά του για την ακρίβεια έχει εμπλακεί σε κατηγορίες από τηλεπικοινωνιακή απάτη, στενές σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ μέχρι απαγωγή Βρετανού πολίτη.

Πάντως η FBB, προς το παρόν είναι εκτός από την όλη διαδικασία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ παράλληλα δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία για εμπλοκή του Βίκτορα Ρέστη.
Στηρίζουν, δε, την άποψή τους στην εκτίμηση ότι από το μέτωπο των προβληματικών δανείων της FBB δεν θα προκύψουν συνταρακτικά νέα στοιχεία, αφού τα δάνεια που χορήγησε η τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη είναι όλα εξυπηρετούμενα.
Το ιστορικό της τράπεζας

Η οικογένεια Ρέστη το 2010 ξεκίνησε την πορεία της στην ελληνική τραπεζική με μια συνολική επένδυση περίπου 90 εκατομμυρίων. Έτσι ξεκίνησε να κατέχει το 51% της FBBank με την Αγροτική Τράπεζα να κατέχει το 49% των μετοχών της.
Τη διετία 2010-2012 η οικονομική κρίση και ο αυξημένος κίνδυνος των Ελληνικών Τραπεζών είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη επενδυτική άπνοια στον τομέα των τραπεζικών μετοχών.

Ωστόσο, η οικογένεια Ρέστη θέλησε να στηρίξει την FBBank με τα ακόλουθα κεφάλαια:

Ιούλιος           2010 29 εκατ. ευρώ

Νοέμβριος     2010 6 εκατ. ευρώ

Σεπτέμβριος 2011 5 εκατ. ευρώ

Δεκέμβριος   2011 28 εκατ. ευρώ

Σύνολο               68 εκατ. ευρώ

Την ίδια περίοδο στις άλλες Τράπεζες δεν έγινε κάποια αύξηση κεφαλαίου λόγω της απροθυμίας των Ελλήνων μετόχων να αυξήσουν τον επενδυτικό τους κίνδυνο σε τραπεζικές μετοχές.

Με φόντο τις εξελίξεις στον κλάδο, γνώστες της υπόθεσης εκφράζουν απορία για την ασκηθείσα δίωξη. Τονίζουν: «Πως είναι δυνατόν ένας επενδυτής να αυξάνει την επενδυτική του βάση στην Τράπεζα κατά 75% (68 εκατ. ευρώ) σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα να προβαίνει σε υπεξαίρεση. Η οικογένεια Ρέστη την περίοδο 2008-2012 διατηρούσε καταθέσεις στην Τράπεζα από 100 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα της FBBank.

Ακόμη και στην περίοδο της έλλειψης ρευστότητας στην Ελληνική Αγορά οι καταθέσεις του Ομίλου διατηρήθηκαν σε επίπεδα μεγαλύτερα των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Πως είναι δυνατόν ένας Επενδυτικός Όμιλος με την ως άνω ρευστότητα,συνολικό ενεργητικό του Ομίλου μεγαλύτερο των 2 δις ευρώ ,με θέση στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας ναυτιλίας και με οικειοθελή εισφορά στη FBBank 14,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη της αδυναμίας της Κρατικής Αγροτικής Τράπεζας να εισφέρει το μερίδιό της,να κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε;”

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Β.Ρ.,όπως αποδεικνύεται από τους λογαριασμούς του, δεν έλαβε και δεν μπορούσε να λάβει ούτε ένα ευρώ από το εκταμιευθέν δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δανειολήπτρια εταιρία AAM HOLDINGS, ενώ η εγκριτική απόφαση χορήγησης του δανείου από το Συμβούλιο Δανειοδοτήσεων της FBBank προέβλεπε την πλήρη διασφάλιση της εκταμίευσης με εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητα μεγαλύτερης αξίας του δανείου πριν την εκταμίευσή του.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η παράλειψη του καθ ύλην αρμόδιου Διευθυντή να εγγράψει αυτή την προσημείωση δε δημιουργεί ευθύνη υπεξαίρεσης και ξεπλύματος για τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ο οποίος είναι μη εκτελεστικό μέλος και επισκέπτεται την Τράπεζα μόνο μία ή δύο φορές το μήνα.

Facebook Comments