Τα hedge funds φλερτάρουν την Eurobank και μάλιστα πιέζουν με κάθε τρόπο κυβέρνηση, ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος να επισπεύσουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Αυτό αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς τις τελευταίες μέρες υπάρχει παρέλαση εκπροσώπων funds από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, εξέλιξη η οποία ικανοποιεί την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Οι συζητήσεις όμως, είναι γενικού ενδιαφέροντος και οι εκπρόσωποι των funds δεν μπαίνουν στον… κόπο να δώσουν τιμήμα και προσφορά ή να εξηγήσουν καν το business plan τους.

To “MN” συνομιλώντας με εκπρόσωπο αμερικάνικου fund που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα για… δουλειές, τονίστηκε ότι η ευκαιρία είναι τώρα, διότι όσο γίνεται ορατό το φως στην άκρη του τούνελ τόσο οι αποτιμήσεις και οι απαιτήσεις της κυβέρνησης θα ανεβαίνουν.

Όπως είναι γνωστό το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank παίρνει εξάμηνη παράταση. Το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το εγχείρημα της πώλησης να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, παρατείνεται για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2014. Ο βασικός μέτοχος της Εurobank, σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , θα επιχειρήσει να πωλήσει μέρος της συμμετοχής του, της τάξεως του 25% – 30% σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή το προσεχές εξάμηνο .

Η έννοια της χρονικής παράτασης της ιδιωτικοποίησης εστιάζεται στην διαπίστωση της ανάγκης για πρότερη διενέργεια των νέων «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες , ώστε να μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους επικαιροποιημένα στοιχεία. Στόχος είναι τα stress tests της Eurobank, αλλά και όλων των ελληνικών τραπεζών, να διενεργηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τον προσεχή Δεκέμβριο, ώστε αρχές του 2014 να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ανά τραπεζικό όμιλο.

Από πλευρά της, η νέα διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στη Eurobank δεν δείχνει να βιάζεται, προσδοκώντας προφανώς σε προσέλκυση ενός ικανού καθώς και σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, (με πιθανή ενδιαφερόμενη, μεταξύ των funds, και κάποια διεθνή επενδυτική τράπεζα).

Ενδεχομένως, εκτός από ιδιωτικά funds του εξωτερικού, να υπάρξει και συνδυαστική πρόταση ελληνικών επενδυτικών σχημάτων, μαζί με ξένους επενδυτές και με συμμετοχή εγχώριων επιχειρηματιών. Ηδη, σύμφωνα με κάποιες άτυπες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δύο επενδυτικές προτάσεις από ξένα κεφάλαια.

Θεωρητικά, ο χρόνος θα μετρήσει υπέρ της κατάθεσης και αξιολόγησης μιας σοβαρής και ενδιαφέρουσας προσφοράς και τη λογική αυτή υπηρετεί και η παράταση, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομείωσης (stress tests). Ολα θα κριθούν συνολικά, όχι μεμονωμένα κρίνοντας το τίμημα, αλλά συνεκτιμώντας το brand του επενδυτή, το κύρος του και το «χαρακτήρα» του fund, αν είναι στρατηγικός επενδυτής ή «επιθετικός παίκτης».

Στα «ατού» της Eurobank είναι φυσικά η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που πολλαπλασιάζει τις καθαρές αποτιμήσεις της, προσδίδει μέγεθος και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο καταθέσεων. Αυτό όμως δεν αποτελεί και πρόκριμα για τους επενδυτές, οι οποίοι ενδεχομένως να μην προσφέρουν τον «σωστό» πολλαπλασιαστή της λογιστικής της αξίας, κάνοντας την επιλογή των προσφορών από τον πωλητή, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη πιο δύσκολο.

ΧΣ

Facebook Comments