Ο διοικητής της BoE, Mark Carney, απέδειξε πως ξέρει πώς να «χειρίζεται» την αγορά, κάνοντας την διαφορά και προσφέροντας απλόχερα στους επενδυτές το επονομαζόμενο “forward guidance”- συνδέοντας δηλαδή στα πρότυπα της Fed τα επιτόκια με το όριο ανεργίας του 7%- κάτι, βέβαια, που δεν πρόκειται να «πιάσει» η βρετανική οικονομία πριν την επόμενη τριετία με τα επιτόκια να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Παρά την αρχική «βουτιά» της στερλίνας μόλις λίγο πάνω από τα 1,5200 δολάρια, η ισοτιμία GBPUSD έδειξε στη συνέχεια να αγνοεί τα αρνητικά σχόλια και να εκτινάσσεται πάνω από το 1,5400 φτάνοντας κοντά στο 1,5500 που αποτελεί και στόχος για τους επενδυτές.

Πρόκειται για ράλι ανακούφισης, λένε αρκετοί αναλυτές, αν και τα βρετανικά μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν βελτίωση. Η BoE, πάντως, εμφανίστηκε ετοιμοπόλεμη να προσφέρει ακόμα και νέο QE μέσω των αγορών ομολόγων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο στο μέλλον.

Μετά την «αναστάτωση» που προκάλεσε ο Carney, η αγορά ελλείψει και άλλων σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων σήμερα, θα στραφεί στην αυριανή συνεδρίαση της BoJ.

Ακόμα σήμερα ανακοινώθηκε στη Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή για τον Ιούνιο με μεγαλύτερη άνοδο από τις εκτιμήσεις της τάξης του 2,8% από το -0,8% σε μηνιαία βάση. Η ισοτιμία EURUSD αντέδρασε ανοδικά και πλέον διαπραγματεύεται πάνω από το 1,3300.

Απόδοση νομισμάτων vs USD (14:52)
GBP: +0.72%
JPY: +0.55%
CHF: +0.02%
EUR: +0.01%
NZD:-0.01%
CAD: -0.42%
AUD:-0.52%

Facebook Comments