Το πάρτι άρχισε και κρατάει από τις 15 Ιουλίου. Περίοδος από την οποία μέχρι σήμερα το Χ.Α. έχει ανέβει περισσότερο από 130 και καταγράφει ποσοστιαία άνοδο 16%.

  Πέρα από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, που είναι ενισχυντικά της προσπάθειας που καταβάλλουν οι εισηγμένες και οι επιχειρηματίες για να αντιστρέψουν το κλίμα, υπάρχει ορατή στροφή αλλαγής του κλίματος διεθνώς υπέρ της χώρας μας.

Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα και η προσδοκία για δήλωση – μήνυμα προς τη Γερμανία για αλλαγή πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, είναι κάτι που αρέσει στους επενδυτές.

Σημειωτέον, ότι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μερικών από τα κορυφαία funds διεθνώς, με συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια που πλησιάζουν το 1 τρις. δολ. Ήδη κάποιοι ξένοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, όπως η Templeton στην Jumbo, η Fidelity, οψίμως, το Fairfax στην Εurobank Properties που αποβλέπει στο να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες από την τελματωμένη εγχώρια αγορά ακινήτων, ενώ δεν είναι τυχαίες οι εκθέσεις των Goldman Sachs, JP Morgan για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν. Που σημαίνει ότι οι Ελληνικές μετοχές βρίσκονται πλέον στα μόνιτορς των Αμερικανών fund managers.

Ταυτοχρόνως, η αγορά βλέπει με καλό μάτι ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, όχι από τους συνηθισμένους πόλους, όπως το ΔΝΤ, αλλά μέσα στην ίδια τη Γερμανία, με think tanks της χώρας να διαπιστώνουν ότι τελικά το Ελληνικό πρόγραμμα ως έχει δεν βγαίνει.

Υπό αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ο γενικός δείκτης αντιδρά στα υψηλά των 933 μονάδων και με κέρδη 0,8%, ενώ οι συναλλαγές στην πρώτη ώρα των συναλλαγών πλησιάζουν τα 10 εκατ. ευρώ.  Η Πειραιώς πέρασε πάλι σε θετικό πρόσημο την Πέμπτη, με κέρδη 2,80% και κίνηση στο 1,10 ευρώ, ενώ 4,30% ενισχύεται το warrant. Νέα μέρα ανόδου για την Εθνική, στα 2,61 ευρώ και με κέρδη 2,35%, ενώ 5,23% ενισχύεται το warrant. 

Κέρδη 3,98% για την Coca Cola και κίνηση στα 21,94 ευρώ, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε και τη διατήρηση, έστω και οριακά αύξησης της κερδοφορίας. Κέρδη 2,55 για τη Βιοχάλκο, μετοχή η οποία αποτελεί σηματωρό για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Κέρδη κοντά στο 2% για τον Μυτιληναίο, λόγω χαμηλού κόστους δανεισμού, κάτω του 7% και εν αναμονή της έγκρισης για την ανάληψη νέων έργων από τη ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό.

Μετά το χθεσινό sell off, σε θετικό πρόσημο πέρασε η Ιντρλότ, που ενισχύεται λίγο πάνω από 1%, στο 1,58 ευρώ, κέρδη 1,13% για τον ΟΠΑΠ, 0,71% για τον ΟΤΕ και 1,35% για τα Σωληνουργεία Κορίνθου.  Κέρδη, τέλος, κοντά στο 2% για την Alpha και 1,3% για το warrant της.     

 ΧΣ

Facebook Comments