Έβδομο συνεχόμενα ανοδικό κλείσιμο, κέρδη πάνω από 16% από τις 15 Ιουλίου που ξεκίνησε η αντίδραση της αγοράς και θετικό πρόσημο πλέον από την αρχή του χρόνου, ενώ μετοχές διαπραγματεύονται σε υψηλά έτους και τουλάχιστον εννέα χαρτιά από τον 25άρη τερμάτισαν τις συναλλαγές της Πέμπτης στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα.

Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς και οι προοπτικές που υπάρχουν είναι πέρα για πέρα ευοίωνες. Funds από Λονδίνο και Νέα Υόρκη ήταν τον Ιούλιο καθαροί αγοραστές και η… κεκτημένη ταχύτητα, όπως φαίνεται, συνεχίζεται και τον Αύγουστο.

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι η HSBC λογίζει πλέον το Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά (μετά την υποβάθμιση της Morgan Stanley) και αποφάσισε να διαθέσει το 1,5% των προς διάθεση κεφαλαίων της σε Ελληνικές μετοχές, με ιδιαίτερη προτίμηση σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Alpha, Πειραιώς και ΕΤΕ.

Μάλιστα, σε έκθεσή της η HSBC, μετά από συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες θεωρεί ότι τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς μετά από συρρίκνωση κοντά στο 30% του ΑΕΠ εδώ και πέντε χρόνια, θα λειτουργήσει το στοιχείο της ανάφλεξης της οικονομίας.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η Goldman Sachs και η JP Morgan δείχνοντας τις προτιμήσεις τους σε Τιτάνα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. To κλίμα είναι τόσο ενθαρρυντικό που επηρεάστηκαν και τα ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς κάτω από 10%, ενώ είχε βρεθεί κοντά στο 11,5% τον Ιούνιο, τότε που είχε ξεκινήσει πάλι η συζήτηση περί Grexit μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και τις ανησυχίες για διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα. 

Πέρα από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, που είναι ενισχυντικά της προσπάθειας που καταβάλλουν οι εισηγμένες και οι επιχειρηματίες για να αντιστρέψουν το κλίμα, υπάρχει ορατή στροφή αλλαγής του κλίματος διεθνώς υπέρ της χώρας μας.

Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα και η προσδοκία για δήλωση – μήνυμα προς τη Γερμανία για αλλαγή πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, είναι κάτι που αρέσει στους επενδυτές.

Σημειωτέον, ότι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μερικών από τα κορυφαία funds διεθνώς, με συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια που πλησιάζουν το 1 τρις. δολ.

Ήδη κάποιοι ξένοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, όπως η Templeton στην Jumbo, η Fidelity, οψίμως, το Fairfax στην Εurobank Properties που αποβλέπει στο να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες από την τελματωμένη εγχώρια αγορά ακινήτων.

Ταυτοχρόνως, η αγορά βλέπει με καλό μάτι ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, όχι από τους συνηθισμένους πόλους, όπως το ΔΝΤ, αλλά μέσα στην ίδια τη Γερμανία, με think tanks της χώρας να διαπιστώνουν ότι τελικά το Ελληνικό πρόγραμμα ως έχει δεν βγαίνει. Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για την ΕΤΕ, που κατέγραψε κέρδη πάνω από 7%, στα 2,73 ευρώ.

Στα ψηλά μέρας βρέθηκε και η MIG, με άνοδο μεγαλύτερη του 7%, στα 0,319 ευρώ. Υψηλά ημέρας και για την Coca Cola, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε φαίνεται ότι ικανοποίησαν την αγορά. Η μετοχή έκλεισε στα 22,24 ευρώ. Στα 8,04 ευρώ και κέρδη 4,5% για την Motor Oil, σε υψηλά ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος, μετά την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων χθες και την ανακοίνωση ότι το κόστος δανεισμού διαμορφώνεται κάτω του 7%.

Στα υψηλά ημέρας βρέθηκε και η Alpha, στα 0,486 ευρώ και 8,46% το warrant. Σούπερ άνοδος 12,11% για το warrant της ΕΤΕ, με αγοραστές κυρίως αμερικάνικα hedge funds. Στο 1,10 έκλεισε η Πειραιώς με υψηλό το 1,13 ευρώ και 17,36% για το warrant. Κέρδη πάνω από 2% για τη ΔΕΗ, τη Βιοχάλκο, τον Τιτάνα, τα Σωληνουργεία και την Eurobank Properties. Κέρδη κατά 1,8% για τον ΟΤΕ, λόγω αποτελεσμάτων, Frigoglass, METKA, που αναμένει να συμμετάσχει σε μεγάλο project στην Αλγερία.

ΧΣ

Facebook Comments