Σε θερμό κλίμα, όπως αναμενόταν, διεξήσθη η συνάντηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και τον Τζον Κέρι, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η συζήτηση των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8μμ (ώρα Ελλάδας) και ακολουθεί η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα διαρκέσει 55 λεπτά.

Τον Αντώνη Σαμαρά υποδέχθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιωματούχοι της εθιμοτυπίας, όπως συνηθίζεται, ενώ προσερχόμενος ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις κατά την είσοδο ενώ στο τέλος της σημείωσε ότι έγινε σε καλό και θετικό κλίμα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση Σαμαρά – Κέρι αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αλληλέγγυος στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για τις μεταρρυθμίσεις ενώ με τον έλληνα πρωθυπουργό συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλει, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη συνάντηση που είχε πριν από λίγο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας περίπου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως την χαρακτήρισε, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ήταν «παραγωγική» και «επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Όπως ανέφερε η κ. Ψάκι μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Κέρι, ο Αμερικανός υπουργός «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε δε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις σημαντικές αλλαγές».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η κ. Ψάκι, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Facebook Comments