Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο, με τις πληροφορίες να φέρνουν στο επίκεντρο το ενδεχόμενο αλλαγής ορισμένων σημείων της ρύθμισης που είχε συμφωνηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφώνησαν σε πακέτο διάσωσης για την Κύπρο ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και το «κούρεμα» καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, με την επιβολή εφάπαξ φόρου, που θα έχει απόδοση 5,8 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό συνάντησε την αντίθεση της κυπριακής βουλής η οποία καλείται να ψηφίσει ειδικό νόμο προκειμένου να αυξηθεί ο εφάπαξ φόρος στις καταθέσεις.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού.

Ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) στην Κύπρο, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο Κόνορ.

Συγκεκριμένα, ο Σ. Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Ρεν στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός Επίτροπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναδιαμόρφωση των συντελεστών που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει φορολογικά έσοδα ύψους 5,8 δις. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. «Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (5,8 δις. ευρώ), το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν.

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαφοροποίηση που εξετάζεται περιλαμβάνει τρεις κλίμακες καταθέσεων. Έως 100.000 ευρώ, έως 500.000 ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συμφωνηθεί η αναδιαμόρφωση των συντελεστών.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την απόφαση του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Σ. Ο Κόνορ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πλευράς.

Στη συνέχεια, ο Σ. Ο Κόνορ ανέφερε ότι « η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Σημείωσε επίσης, ότι το Eurogroup δεσμεύτηκε να καλύψει 10 δις. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 55% του κυπριακού ΑΕΠ και ότι προκειμένου να καλυφθεί το κενό έως τα 17 δις ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου, οι ίδιες οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν το μέτρο της εφάπαξ επιβολής τέλους. Σύμφωνα με τον Σ. Ο Κόνορ, το μέτρο αυτό θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, ο Σ. Ο Κόνορ διαχώρισε απόλυτα την κατάσταση στην Κύπρο από τα άλλα κράτη μέλη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φορολογικό εφάπαξ μέτρο το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι ίδιες οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Για το ίδιο θέμα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι «η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση» και πως την ευθύνη για το μέτρο επιβολής τέλους στις καταθέσεις φέρει η ίδια η Κύπρος.

Facebook Comments