Ξένα funds έχουν έντονη παρουσία το τελευταίο διάστημα, σε ΟΠΑΠ,ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και στα  warrants των Alpha, Πειραιώς και Εθνικής. Ταυτόχρονα, πολύ καλή εντύπωση στις αγορές κάνει το γεγονός ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις και μεγάλες εισηγμένες κατορθώνουν, έστω και δύσκολα και με κόστος, να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Κέρδη 4,43% για την Ιντραλότ, στο 1,65 ευρώ, 3,64% για την Πειραιώς, στο 1,14 ευρώ  και 15,35% για το warrant, 2,20% η ΕΤΕ, στα 2,79 ευρώ και 14,41% για το warrant και 1,85% η Alpha, στα 0,4950 ευρώ (σ.σ. πάνω από την αντίσταση του 0,47) και 14,295 για το warrant. Warrants αγοράζουν αμερικανικά funds, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς με στόχο την μεταπώλησή τους. 

Κέρδη και για τον ΟΤΕ, στα 7,24 ευρώ , μία μέρα μετά τα αποτελέσματα και την ανακοίνωση για σημαντικές ταμειακές ροές, στα 7,20 έκλεισε στο «συν» ο ΟΠΑΠ, στα 7,90 η ΔΕΗ και στα 7,98 τα ΕΛΠΕ, με τους αναλυτές να αναμένουν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πιέσεις σε ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Tιτάνα, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και Βιοχάλκο.

Η αγορά έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και από τις 15 Ιουλίου συνεχίζει να μοιράζει έντονες συγκινήσεις. Οι επενδυτές προεξοφλούν το Greekovery, την επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του πρώτου τριμήνου 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε τηλεοπτική εκπομπή είπε πως, «αν δεν είχαν γίνει βήματα στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δεν θα εμφανιζόταν σίγουρος για την πορεία της Ελλάδας», μήνυμα που, όπως φαίνεται πήραν οι ξένοι επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε , άλλωστε, στον τζίρο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα και συνέχισε σε θετικό μοτίβο για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση.  Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη ανήλθαν σε 4,4% και από την αρχή του χρόνου σε 5,4%. Μάλιστα, οι συναλλαγές είναι οι υψηλότερες, σε εβδομαδιαία βάση από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζεται αύξηση 23% με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στα 48,9 εκατ. ευρώ. 

Τα κέρδη του γενικού δείκτη την Παρασκευή διαμορφώθηκαν 0,87%, κλείνοντας στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό, όχι απλά ημέρας, αλλά εβδομάδας, στις 857 μονάδες και με τζίρο 66,8 εκατ. ευρώ.Από εκεί και πέρα, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την αγορά, ανεβάζει τη χώρα γαιοστρατηγικά, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Συρία και η Τουρκία δεδομένων των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κινδυνεύσει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας, είναι το ιδανικό για να έρθουν επενδύσεις και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

ΧΣ

Facebook Comments