Ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες όσον αφορά την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ο ναυτιλιακός δείκτης Baltic Dry Index. Αν και αυτός μπορεί να υποστεί χειραγώγηση καθώς οι συνθήκες στην αγορά και τη ζήτηση φορτίων μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι ακόμα και έτσι μπορεί να αποτυπώσει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας με τρόπο πιο πειστικό από άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Παρακάτω υπάρχει ένα γράφημα πέντε ετών του δείκτη BDI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δε χωρά αμφιβολία για τη μεγάλη πτώση που έχει υποστεί ο δείκτης. Με τα ιστορικά του υψηλά να είναι πάνω από τις 12.000 μονάδες έφθασε μέχρι και λίγο πάνω από τις 600 μονάδες, έχοντας σταθεροποιηθεί λίγο υψηλότερα από τις 1000 μονάδες εδώ και τρία χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο παραπάνω γράφημα τριών ετών, αν και η πτωτική τάση διατηρείται έχουμε κάποιες αισιόδοξες τεχνικές ενδείξεις. Η πτωτική γραμμή τάσης των τριών χρόνων έχει διασπαστεί ανοδικά ενώ εδώ και ένα χρόνο υπάρχει μια πλάγια τάση με κορυφή τις 1.165-1.180 μονάδες. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή καθώς αν υπάρξει και ανοδική διάσπαση της αντίστασης αυτής, τότε θα έχουμε ένα ισχυρό σημάδι ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ξεκινά να δυναμώνει.

Αυτό θα είναι θετικό για μια σειρά άλλων δεικτών και κυρίως για αυτόν της Κίνας, ο οποίος έχει μεγάλη συσχέτιση με τον BDI και εδώ και αρκετούς μήνες η στασιμότητα του BDI, οδήγησε σε μια ασταμάτητη πτώση των Hang Seng.
Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την εξέλιξη του δείκτη BDI.

Facebook Comments