Λουκέτο έβαλαν δύο αμερικανικές εταιρείες που παρείχαν μέχρι πρότινος υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εξαιτίας της σκληρής στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα των αποκαλύψεων του πρώην τεχνικού των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες, η εταιρεία «Lavabit» που έχει έδρα της το Τέξας και η «Silent Circle» περιόρισαν τις δραστηριότητές τους καθώς σύμφωνα με τους ιδρυτές τους δέχονταν έμμεσες πιέσεις από το αμερικανικό κράτος. Οπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Εντουαρντ Σνόουντεν διατηρούσε λογαριασμό στη Lavabit και έστελνε e-mail από το αεροδρόμιο της Μόσχας στο οποίο είχε εγκλωβιστεί επί περίπου έναν μήνα μετά την ακύρωση του διαβατηρίου του από την αμερικανική κυβέρνηση και τη χορήγηση τελικά προσωρινού ασύλου από τη Ρωσία.

Σε σχετική ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο ιδρυτής της, Λαντάρ Λέβισον, ανέφερε ότι η εταιρεία κλείνει εξαιτίας νομικών λόγων, τους οποίους δεν εξηγεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως μάλλον η εταιρεία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το αμερικανικό κράτος αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών των υπηρεσιών της εταιρείας.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λέβισον: «Αναγκάστηκα να λάβω μια δύσκολη απόφαση. Να γίνω συνεργάτης στα εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να αφήσω πίσω μου σχεδόν 10 χρόνια σκληρής δουλειάς κλείνοντας τη Lavabit. Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Χωρίς την εμπλοκή του Κογκρέσου ή ενός ισχυρού δεδικασμένου, θα συνιστούσα στον οποιονδήποτε να μην εμπιστεύεται τα προσωπικά του δεδομένα σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει φυσικούς δεσμούς με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

«Κατηγορώ»
Από την πλευρά του ο συνιδρυτής και επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα της εταιρείας Silent Circle, Τζον Κάλας, σε ανάρτησή του σε μπλογκ ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν τους ανθρώπους της εταιρείας να κλείσουν την υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να διατηρήσουν μόνο τις υπηρεσίες κρυπτογραφημένων άμεσων συνδέσεων μέσω βιντεοκλήσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα e-mail όπως τα ξέραμε δεν μπορεί να είναι ασφαλή. Οι υπηρεσίες e-mail που χρησιμοποιούν τα καθιερωμένα διαδικτυακά πρωτόκολλα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα εχέγγυα ασφαλείας που έχουν οι επικοινωνίες πραγματικού χρόνου». Η απόφαση αυτή της εταιρείας σύμφωνα με τον Κάλας, έγινε προληπτικά παρότι, όπως υπογραμμίζει, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καμία νομική διαδικασία εναντίον της εταιρείας του από οποιαδήποτε κυβέρνηση. «Θέλαμε να δράσουμε προληπτικά γιατί ξέρουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κινηθεί εναντίον μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: Ethnos.gr

Facebook Comments