** Οι καταλύτες δημιουργούνται. Το σκηνικό αλλάζει. Το χρήμα ενεργοποιείται και κατευθύνεται προς την Ελλάδα, λες και θέλει να πάρει σειρά στο στασίδι, περιμένοντας την ανάκαμψη. Απλώς, σύμφωνα με την αγορά, ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ δεν συναντήθηκε ούτε με την Apple να έρθει να ανοίξει εργοστάσιο στη Βιομηχανική Ζώνη Λαμίας ούτε η General Motors να φτιάξει γραμμή παραγωγής στα Οινόφυτα.

** Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το χρήμα είναι παγκοσμιοποιημένο. Το χρήμα γυρίζει και εδώ και είκοσι χρόνια το κλώθουν τα hedge funds και οι τράπεζες. Δεν είμαι σίγουρος αν είδε τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds. Αλλωστε και στην Αθήνα έχει συναντηθεί με Fairfax, Third Point κ.ά. Οταν λέμε στη σύγχρονη εποχή για επενδύσεις κι εδώ έχει δίκιο ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ότι έχει παρέλθει η εποχή Μποδοσάκη και Τζον Πάπας, εννοούμε χρηματοδότηση.

** Και στην προκειμένη περίπτωση όχι σε σαπάκια, αλλά σε δυναμικές και ανερχόμενες επιχειρήσεις. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει πια και στην Ελλάδα για τα venture capital, όπου υπάρχει φόβος να δούμε και πάλι τις τράπεζες πίσω από εταιρείες. Ενώ υπάρχουν ευέλικτα και ψαγμένα funds, που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με μία σειρά από εταιρείες που καταπιάνονται με τη γη, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες.

** Το άλλο που κράτησε η αγορά από τη συνάντηση με τον πλανητάρχη ήταν η αποκάλυψη και η βεβαιότητα, ίσως για πρώτη φορά δημόσια, από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά για τα κοιτάσματα αερίου που υπάρχουν μεταξύ των ελληνικών χωρικών υδάτων και της Κύπρου. Οι Αμερικανοί, μας εξηγούσαν χθες έμπειρα κυβερνητικά στελέχη και τραπεζίτες (σσ. πάνω στα σκάφη τους) ότι βλέπουν πως στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή δεν έχουν χώρες για να «συνεννοηθούν».

** Στη Συρία υπάρχει εμφύλιος πόλεμος, με το αίμα να ρέει στυγνά στην πετρώδη έρημο ανάμεσα στο Χαλέπι και τη Δαμασκό. Στην Αίγυπτο κυβερνάει ο Στρατός. Παρά δίπλα, η Παλαιστίνη παρά τη νέα ειρηνευτική προσπάθεια, δεν παύει να αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα. Η αστυνόμος? Τουρκία, ιδιαίτερα επισφαλής και με τον Ερντογάν στη σέντρα από την αντιπολίτευση και τους αμίλητους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης. Οπότε, το Κυπριακό έρχεται αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα κι εφόσον υπάρχουν τα κοιτάσματα, ένα «τσικ» μπορεί να χρειάζεται για να επιλυθεί. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε στην κοινή γνώμη ότι υπάρχουν τέτοιες ποσότητες (huge, είπε επί λέξει), οι οποίες μπορούν να τροφοδοτούν την Ευρώπη για τριάντα χρόνια.

** Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πουν μία καλή έως πολύ καλή κουβέντα για την Ελλάδα, στέλνοντας τις πετρελαιοβιομηχανίες τους να επενδύσουν, να ρίξουν λεφτά και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην ελληνική ανάταξη. Τα δικά τους funds το έχουν καταλάβει εγκαίρως και υπάρχει η εντύπωση ότι συμπεριφέρονται λες και χαράσσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Από τις 15 Ιουλίου και μετά, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και έγραψε σχετικά το «Κέρδος» στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης, βγαίνουν ως καθαροί αγοραστές.

** Εν πολλοίς αντιλαμβανόμαστε σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και την αποχώρηση της Gazprom από τον διαγωνισμό, γιατί δεν ανησύχησε η ελληνική κυβέρνηση και γιατί το γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζουμε, τελικά μπορεί και να μας βγει?

** Κρατάμε τα καλά της συνάντησης Σαμαρά – Ομπάμα και περιμένουμε τα νεότερα μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές στη Γερμανία με τη Μέρκελ πάλι πάνω στα πράγματα, αφού ο Σοσιαλδημοκράτης Στάινμπρουκ είναι 15% πίσω στις δημοσκοπήσεις.

ΧΣ

Facebook Comments