Στις 18 Μαρτίου, μετά τη συνεδρίαση της Fed, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος για το EUR/USD από το 2011. Τι μπορεί να έκανε η Fed ώστε να προκαλέσει τέτοια βίαιη κίνηση στο αμερικανικό νόμισμα;

Η πιο προφανής και αναμενόμενη εξέλιξη από τη συνεδρίαση της FOMC ήταν η αφαίρεση της λέξης “υπομονή” από την επίσημη ανακοίνωση. Όλοι περίμεναν να συμβεί αυτό και με αυτό τον τρόπο το βάρος πέφτει πλέον στα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο εξής, όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Fed, Janet Yellen.

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου δεν οφείλεται τόσο στα ισχυρά οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, μόνο η αγορά εργασίας έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση και το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει στο 5.5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Τα υπόλοιπα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ανάκαμψη για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η προχθεσινή ανακοίνωση της Fed και η συνέντευξη τύπου της Janet Yellen προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα σε επενδυτές και traders. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε τελικά θα συμβεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων, διότι παρότι άλλαξε το λεκτικό, δεν αφέθηκε να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο ή το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα συμβόλαια Fed funds futures υποδεικνύουν ακόμα και την πιθανότητα έναρξης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Αυτό πάντως που ενδέχεται να συμβεί είναι να προβεί η Fed σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ώστε να παραμείνει συνεπής στις “δεσμεύσεις” της, και στη συνέχεια να καθυστερήσει αρκετά στις επόμενες αυξήσεις.

Το EUR/USD αντέδρασε με αυτό τον τρόπο για δύο κύριους λόγους. Ο πρώτος λόγος είχε να κάνει με τις υπερβολικές short θέσεις των επενδυτών στην ισοτιμία που ουσιαστικά την έφεραν στις 15 Μαρτίου σε χαμηλό 12 ετών στο 1.0456. Η απόφαση της Fed αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία, έστω και σε επίπεδο timing, ώστε να κλείσουν κάποιες short θέσεις και να κατοχυρωθούν τα αντίστοιχα κέρδη.

Ο άλλος λόγος ήταν ότι πολλοί traders εκτίμησαν στον τόνο της Προέδρου της Fed μια dovishδιάθεση και συμπέραναν ότι θα αργήσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ να αυξηθούν. Αυτό τους οδήγησε στο να “ξεφορτωθούν” δολάρια και να αγοράσουν ευρώ, ωθώντας την ισοτιμία υψηλότερα.

Γιατί όμως επέστρεψε το EUR/USD εκεί ακριβώς που ήταν πριν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, σαν να μην έγινε ποτέ αυτή η συνεδρίαση; Ο λόγος είναι ότι πλέον υπάρχει σοβαρός λόγος τόσο για άνοδο του USD, όσο και για πτώση του EUR και αυτό δεν έχει αλλάξει. Η βελτιωμένη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και η πρόθεση έναρξης κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων κάνει ελκυστικό το αμερικανικό νόμισμα προς τους επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις (‘search for yield’). Από την άλλη μεριά, η αποτελεσματικότητα του QE στην Ευρωζώνη και η ανησυχία για την έκβαση των συνομιλιών αναφορικά με την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, τροφοδοτούν την επενδυτική κοινότητα με αβεβαιότητα, ωθώντας την στην πώληση του EUR και στην αναζήτηση ασφάλειας στο USD.

Η καθοδική πορεία του EUR/USD είναι δεδομένη, τόσο τεχνικά, όσο και θεμελιωδώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι άμεσα θα δούμε ραγδαία πτώση στο ζεύγος, όμως η κίνηση προς την απόλυτη ισοτιμία, και ίσως αρκετά πιο κάτω, δεν αποτελεί ένα πολύ μακρινό σενάριο. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που είναι σε θέση να εκτρέψουν την οποιαδήποτε εκτίμηση. Με τα τρέχοντα όμως δεδομένα, η πρόβλεψη είναι ότι οι επενδυτές έχουν πια περισσότερους λόγους να προτιμούν το αμερικανικό δολάριο και λιγότερους λόγους ώστε να κατέχουν ευρώ.

Facebook Comments