Οι αναλυτές έχουν ψαλιδίσει τις προβλέψεις τους για τις τιμές του χρυσού για το 2013 μετά την απότομη βουτιά που είδε το πολύτιμο μέταλλο νωρίτερα αυτό το χρόνο, και εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σε αδυναμία και το 2014, λόγω του περιορισμού των νομισματικών μέτρων τόνωσης της Fed.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, για το σύνολο του έτους, η τιμή του χρυσού (spot) αναμένεται σε μέσο όρο να διαμορφωθεί στα $1410,75 η ουγγιά, 13% χαμηλότερα από το μέσο όρο των προβλέψεων των $1627 η ουγγιά, από την αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Απρίλιο.

Παρ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις για την τιμή του χρυσού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που έχει ξεκινήσει δείχνουν πως η πρόσφατη βουτιά ίσως και να αποτελεί τον πάτο, αφού το πολύτιμο μέταλλο χτύπησε τα χαμηλότερα επίπεδα σε σχεδόν τρία χρόνια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με 27 κορυφαίους αναλυτές και traders.

Oι ενδείξεις ότι η αμερικανική Fed θα μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο βοήθησε να στείλει τον χρυσό σε επίπεδα ρεκόρ το 2011 με την διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και προκαλώντας φόβους γύρω από τον πληθωρισμό, έχουν στείλει τον χρυσό 21% χαμηλότερα αυτό το έτος.

Η πρόβλεψη του Απριλίου για το σύνολο του έτους είχε θεωρηθεί bearish, επειδή πρότεινε πως οι μέσες τιμές του χρυσού θα πέσουν για πρώτη φορά από το 2001, από τα 1668 δολάρια η ουγγιά τον περασμένο χρόνο.


Η Ασία έχει όρεξη για το χρυσό
«Στην Ασία εξακολουθεί να υπάρχει όρεξη για το χρυσό, αλλά ο Δυτικός κόσμος των θεσμικών επενδυτών, θα ενδιαφερθεί περισσότερο για άλλες αγορές» όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Deutsche Bank, Michael Lewis. Όπως προσθέτει, το δολάριο δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα, και η bullish άποψη της Deutsce Bank για τις μετοχές ανεμένεται να περιορίσει επίσης τις εισροές των κεφαλαίων στον χρυσό.

Βουτιά της τιμής του χρυσού τον Απρίλιο και τον Ιούλιο
Οι προσδοκίες των αναλυτών για το μέταλλο χτυπήθηκαν αισθητά από την βουτιά ύψους $200 η ουγγιά μέσα σε δύο μόνο ημέρες τον περασμένο Απρίλιο και μια παρόμοιου μεγέθους πτώση μέσα σε δύο εβδομάδες τον Ιούνιο.

Παρ όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν πως η τιμή του χρυσού έχει αγγίξει τον πάτο της για τώρα και θα κυμανθούν στα $ 1310 η ουγγιά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κοντά στα σημερινά επίπεδα, και θα παραμένουν στην ίδια περιοχή το επόμενο έτος, κατά μέσο όρο στα 1331 δολάρια η ουγγιά.

«Είναι λογικό εξετάζοντας την αγορά να πούμε πως οι τιμές βρίσκονται σήμερα σε δίκαια επίπεδα» όπως τονίζει ο Nic Brown, επικεφαλής έρευνας της Natixis. Ωστόσο, όπως προσθέτει , εάν η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μπει σε άλλη μία φάση έντονης διόρθωσης λόγω του περιορισμού του προγράμματος της Fed, εάν η οικονομία των ΗΠΑ αρχίσει να επιταχύνεται πιο επιθετικά και οι επενδυτές αρχίσουν να κινούνται μακριά από χρυσό και πάλι, είναι εύκολο να δούμε ένα σενάριο όπου το πολύτιμο μέταλλο ζήσει μία νέα φάση έντονης διόρθωσης.
 

Facebook Comments