Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας το μάτι στη δέκατη συνεχόμενη άνοδο. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι προϋποθέσεις για να τολμήσουν οι επενδυτές τη δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση χωρίς διόρθωση, υπάρχουν.

Αυτές είναι τα καλά μακρο/οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, εξέλιξη που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην ανάκαμψη και στο να καταφέρνει να εξυπηρετεί μόνη τις ανάγκες της και βεβαίως οι αποκρατικοποιήσεις. Όπως έγραψε και χθες το «MN», το πεδίο του ενδιαφέροντος διευρύνεται.

Και αφορά και τις τράπεζες, αν και ανακεφαλαιοποιημένες και με βασικό μέτοχο πλέον το ΤΧΣ, οι επενδυτές εστιάζουν στο να αποκομίσουν κέρδη, ποντάροντας στην αναδιάρθρωσή τους, στην πώληση παγίων τους και βεβαίως στην είσοδο ισχυρών ονομάτων της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής στη μετοχική τους σύνθεση. Αν και στην ΕΤΕ επικρατεί κόπωση στη συνεδρίαση της Τρίτης, τη σκυτάλη της ανόδου έλαβε η Alpha Bank και ακολουθεί η Πειραιώς.

Σημειωτέον, ότι οι δύο αυτές τράπεζες, με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους «ανταγωνίζονται» ευθέως χρηματιστηριακά τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό με p/bv κοντά στο 0,5 και 0,7.

Επιπρόσθετα, με το ΤΧΣ στη μετοχική τους σύνθεση θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα συμβούν δύο «τινά»: Το πρώτο ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν πάγιά τους, π.χ. η Alpha Bank το Hilton, ή θυγατρικές στο εξωτερικό, η Εθνική ήδη αναμένει νέα από την πώληση του Αστέρα, την Εθνική Ασφαλιστική και προετοιμάζει την είσοδο της ΠΑΝΓΑΙΑ, της εταιρείας που θα περιλαμβάνει τα ακίνητα του ομίλου στο Χρηματιστήριο και η Πειραιώς μια σειρά από άλλες μη τραπεζικές δραστηριότητες. Η τελευταία, όπως έχει καταστήσει σαφές, θα μεταλλάξει την Geniki Bank σε επενδυτικό βραχίονα του ομίλου που έχει συστήσει.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την παρουσία των distress funds, τα οποία πραγματοποιούν συχνά πυκνά επισκέψεις και επαφές με τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, προκειμένου να αγγοράσουν δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αν και πολλά από αυτά τα δάνεια μπορεί να «χτυπηθούν» ακόμα και στο μισό της αξίας τους, οι Ελληνικές τράπεζες θα πάψουν να έχουν την αιμορραγία των επισφαλειών και των κόκκινων δανείων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα σούπερ κέρδη σε τραπεζικές μετοχές και warrants και τα πακέτα που γίνονται με τίτλους που περνούν απευθείας σε ξένα χαρτοφυλάκια στο εξωτερικό, αποτελούν δέλεαρ για τοποθετήσεις στο Χ.Α. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και με τη… «βούλα’ της Morgan Stanley, έχει καταστεί αναδυόμενη με το «μπες, βγες» των κεφαλαίων στην ημερήσια διάταξη.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 22,165 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,01%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Alpha Bank (+4,08%), της Πειραιώς (+2,70%), της MIG (+2,35%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,57%) και της Ιντραλότ (+1,16%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-3,10%), της Eurobank Properties (-3,01%), των ΕΛΠΕ (-1,36%) και της ΕΧΑΕ (-1,09%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+0,68%), των Τραπεζών (+0,65%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,34%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,60%), του Εμπορίου (-0,95%) και της Τεχνολογίας (-0,59%).

Ανοδικά κινούνται 51 μετοχές, 39 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Συμμετοχών +20,00%, Lavipharm +16,00%, ΕΛΓΕΚΑ +12,07% και Δρομέας +11,17%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Euronedica -19,79%, ANEK-19,66%, Κυριακούλης -10,00% και Mevaco -9,86%.

ΧΣ

Facebook Comments