Κανένα από τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά νομίσματα δεν αντέδρασε σημαντικά στην ανακοίνωση πληθωρισμού στη Βρετανία και τον δείκτη ZEW στη Γερμανία.

Η σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών συμπεριλάμβανε αρκετές ενδιαφέρουσες οικονομικές ανακοινώσεις, οι οποίες έδωσαν μια σαφέστερη εικόνα για τις οικονομίες της Ευρωζώνης και τη Βρετανίας, αν και η αντίδραση των νομισμάτων ήταν περιορισμένη σε σχέση με τις ανανεωμένες προοπτικές. Το ευρώ βρέθηκε να διαπραγματεύεται μόλις κατά 0,02% υψηλότερα σε σχέση με το δολάριο, ενώ η στερλίνα κατά 0,05% χαμηλότερα.

Ο δείκτης ZEW στη Γερμανία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες και στις 42,0 μονάδες ως προς τις τρέχουσες συνθήκες και τις προσδοκίες αντίστοιχα, αν και το ευρώ μόλις που ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση. Ακόμα ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε στο 1,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση.

Επίσης, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε στο 2,8% τον Ιούλιο από το 2,9% (υψηλό έτους) ένα μήνα νωρίτερα. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός μπορεί να επιτρέψει στη BoE να καθυστερήσει περαιτέρω την άνοδο των επιτοκίων, αν και η ανακοίνωση κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων της αγοράς με αποτέλεσμα η ισοτιμία GBP/USD να διαγράψει τις προηγούμενες απώλειες.

Τέλος, το spread ανάμεσα στο ασφαλές 10ετές γερμανικό ομόλογο και στα αντίστοιχα ισπανικά και ιταλικά συρρικνώθηκε σε χαμηλά περίπου 2 ετών. Η πτώση στα spreads ίσως να αποτελεί ένδειξη ενίσχυσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης.

Το ευρώ διαπραγματεύεται γύρω από τα 1,3300 έναντι του δολαρίου και το EUR/USD μπορεί να συναντήσει αντίσταση στο υψηλό 5 μηνών στο 1,3416 και στήριξη στη διασπασμένη γραμμή αντίστασης γύρω από το 1,3250.

Facebook Comments