Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών ανέρχονταν στα €13 δισ., είπε σήμερα για πρώτη φορά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τον διοικητή τον Ιούλιο του 2012 κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέφθηκε την Κύπρο και προχώρησε σε αξιολογήσεις και εκτιμήσεις οι οποίες σόκαραν την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είπε, το top-down stress test για τις κυπριακές τράπεζες ήταν πάνω από €13 δισ.

Οι bottom-up εκτιμήσεις της Pimco έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες περιορίζονται στα €10 δις.

Στην κατάθεση του στην ερευνητική επιτροπή, ο κ. Δημητριάδης έδωσε μεγάλη έμφαση στην καθυστέρηση που υπήρχε στην υπογραφή του μνημονίου και σημείωσε ότι η απόφαση για μετάθεση των αποφάσεων μετεκλογικά, ήταν πολιτική, σε επίπεδο Eurogroup.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου έλαβαν πολιτική απόφαση να μεταθέσουν την κατάληξη του μνημονίου για μετά τις εκλογές, είπε, καταθέτοντας, μάλιστα, τα terms of reference του Eurogroup.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Πικής απέφυγε να διαβάσει το έγγραφο και ανέφερε ότι δεν το υπογράφει κανένας.

Ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να αποκαλύψει την πηγή του εγγράφου, λέγοντας ότι δεν θυμάται ποιος του το έδωσε. Υπουργός οικονομικών ήταν τότε ο Βάσος Σιαρλή, είπε.

Ο διοικητής τόνισε στη σημερινή του κατάθεση ότι η Κύπρος χρειαζόταν μνημόνιο από το 2011 αλλά όλοι προσπαθούσαν να το αποφύγουν, σημειώνοντας ότι η ΚΤ προειδοποίησε αρκετές φορές γραπτώς την πολιτική ηγεσία για τις συνέπειες που υπήρχαν από την μη υπογραφή μνημονίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής ο διοικητής συμμερίστηκε την άποψη πως η καθυστέρηση στην προσφυγή στο μηχανισμό ήταν καταστροφική.

«Συμμερίζομαι αυτή την άποψη θα έπρεπε να υποβληθεί αίτηση στο μηχανισμό τέλος 2011 αρχές 2012 γιατί διαφάνηκε πως οι τράπεζες δεν θα έβρισκαν τα αναγκαία κεφάλαια και υπήρχαν ανισορροπίες στην Κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι αν η ΚΔ απευθυνόταν στο μηχανισμό μετά το κούρεμα ελληνικού χρέους η Κύπρος θα πετύχαινε καλύτερους όρους στο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι κατά το Μάιο του 2012 όταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν έντονη η επιθυμία στην Κύπρο να αποφευχθεί το μνημόνιο από όλους τους ενδιαφερόμενους. Ήταν θέση της Κυβέρνησης και άλλων πολιτικών δυνάμεων, ανέφερε.

Κατά το δεύτερο μέρος της κατάθεσής του, ο διοικητής αναφέρθηκε εκτενώς στις επιστολές που έστειλε στην πολιτική ηγεσία, προειδοποιώντας για τις συνέπειες καθυστέρησης.

Στις 5 Οκτωβρίου 2012, είπε, στείλαμε επιστολή στον υπ. Οικονομικών και στον πρόεδρο Χριστόφια αναφέροντας ότι κατά τη συνεδρία της ΕΚΤ, υποδείχθηκε στην ΚΤ ότι δεν μπορούν να στηρίξουν ανάγκες τραπεζών και το ΔΣ ΕΚΤ θεωρεί ως επείγουσα την κατάληξη του μνημονίου. Επίσης η ΕΚΤ προειδοποιούσε πως εάν η ΚΔ δεν κατάληγε σε πρόγραμμα θα σταματούσε τον ELA.

Στις 18 Νοεμβρίου 2012, έστειλε νέα επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια στην οποία ανακοινωνόταν η καταρχήν συμφωνία ΚΤ με τρόικα για τραπεζικό σύστημα. Επίσης μετέφερε ανησυχίες ΚΤ για να ασκηθεί πίεση επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα τραπεζικό ίδρυμα που έχει πρόβλημα ρευστότητας. Τόνισε πως εάν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων η ΚΤ θα λάμβανε μέτρα και απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις επαφές και διαπραγματεύσεις με τρόικα.

Έστειλε επίσης επιστολή στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Νίκο Αναστασιάδη για το τελεσίγραφο που έθεσε η ΕΚΤ για τον ELA και τον προειδοποίησε πως η δημόσια συζήτηση του θέματος ελλόχευε κινδύνους.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Λαϊκή ήταν φερέγγυα, απάντησε πως η Λαϊκή κατέστει φερέγγυα μετά την ανακεφαλαιοποίηση της από το κράτος, θα είχε όμως ζημιές αργότερα, και ως ΚΤ εισηγηθήκαμε στην κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό και στο ΔΝΤ.

Η ρευστοτική στήριξη τραπεζών δεν έχει καμία σχέση με τη φερεγγυότητα της τράπεζας, εξήγησε, όταν ρωτήθηκε για την παροχή ELA.

Η Λαϊκή παρέμεινε φερέγγυα με την προοπτική προγράμματος, είπε.

Ο Διοικητής απέφυγε να σχολιάσει τις επιστολές Ορφανίδη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για την κατάσταση στην οικονομία. Ενώ το τραπεζικό σύστημα επιδεινώθηκε, έγιναν εξαγορές Ρουμανία και Uniatsrum, είπε.

Ο Ορφανίδης έστειλε τις επιστολές στον ΠΔ για τα δημοσιονομικά και δεν έστελλε επιστολές για τραπεζικά θέματα, ανέφερε.

«Συμφωνείτε με επιστολή Ορφανίδη που εισηγήθηκε για μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και εναλλαξιμότητα», ρώτησε ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστής Γεώργιος Πικής.

Ο κ. Δημητριάδης απάντησε: «εγώ δεν θα έμπαινα σε συζήτηση για τον τρόπο που θα κάνει περικοπές η κυβέρνηση και για την εναλλαξιμότητα. Ο κυπριακός λαός εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τη βουλή για αυτά».

«Για την επιστολή Ορφανίδη Ιουλίου 2011 ο οποίος συγκρίνει την κυπριακή οικονομία μετά το Μαρί με το 1974, ο διοικητής είπε πως ήταν δραματική η επιστολή, αλλά είναι θέμα άποψης κατά πόσο συγκρίνεται με 1974. Το 1974 ήταν πιο δραματική η κατάσταση», είπε.

Στην εισαγωγική δήλωση που κατέθεσε, δίνει μεταξύ άλλων έμφαση στις ενέργειες που έγιναν για να διασφαλιστεί ότι θα υπήρχε χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου από την Ευρώπη και σημείωσε την καθυστέρηση που προέκυψε στη σύναψη του μνημονίου.

«Αντιλαμβάνεστε συνεπώς τι συνεπαγόταν κάθε ημέρα που περνούσε χωρίς να υπάρχει κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ετίθετο σε κίνδυνο η διατήρηση στη ζωή των δυο μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και η αδιάλειπτη παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», λέει.

Ο κ. Δημητριάδης εξηγεί ότι «κάτω από αυτή την πίεση, η Κεντρική Τράπεζα εργάστηκε, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές της, προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης».

«Αφενός κατέληξε μέσα από εντατική εργασία του προσωπικού της σε καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα το Νοέμβριο του 2012 σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Αφετέρου προειδοποιούσε γραπτώς και προφορικώς την πολιτική ηγεσία για τις συνέπειες της καθυστέρησης στην υπογραφή μνημονίου», αναφέρει, και καταθέτει τα σχετικά έγγραφα.

Σχολιάζοντας προηγούμενη του δήλωση ότι ανέμεναν τις εκλογές, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι ξεκαθαρίστηκε στις 21 Ιανουαρίου στο Eurogroup ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία για το μνημόνιο πριν τις εκλογές, γιατί οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονταν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα υπέγραφε μνημόνιο.

«Η αναβολή αυτή επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου 2013».

«Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι λίγες ημέρες μετά το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου 2013 η δυνατότητα της Λαϊκής Τράπεζας για άντληση επείγουσας ρευστότητας έφτασε σε οριακά επίπεδα λόγω της μείωσης της αξίας των διαθέσιμων εξασφαλίσεων. Η Κεντρική Τράπεζα ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το καθήκον διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και, αν μου επιτρέπετε τον όρο, περιήλθε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που συνοδεύει τα προγράμματα διάσωσης», αναφέρει.

Η κατάθεση του κ. Δημητριάδη διακόπηκε για διάλλειμμα κοντά στις 1μμ και θα συνεχιστεί.

Facebook Comments