Βρήκατε και εσείς έναν αδέσποτο σκυλάκο? Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να δείτε αν το ζώο πρέπει να πάει σε γιατρό, αν χρειάζεται απλώς κάποια βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε εσείς ή μόνο φαγητό.

1.Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί που βρήκατε δεν είναι χαμένο. Παρατηρήστε το, είναι εύκολο να διαπιστώσετε αν έμενε σε σπίτι ή όχι. Φοράει κολάρο; Φαίνεται ταϊσμένο και καθαρό; Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το πάτε στο κοντινότερο κτηνιατρείο να το σκανάρουν για να δουν αν έχει μέσα του την ηλεκτρονική ταυτότητα ή μικροτσίπ.

2.Αφού διαπιστώσετε ότι το σκυλί που βρήκατε δεν ανήκει σε κάποιον, ελέγχετε την φυσική του κατάσταση. Όλα αυτά πρέπει να τα παρατηρήσετε για να κρίνετε πόσο σύντομα πρέπει να το πάτε στον κτηνίατρο.  

3. Σε περίπτωση που δεν έχει κολάρο ή στοιχεία επικοινωνίας, σε πρώτη φάση, μπορείτε να του προσφέρετε νερό και φαγητό, ακόμα και προσωρινή στέγη εάν είναι δυνατό.

4.Σε περίπτωση, που οι προσπάθειές σας να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ζωντανού (εάν πράγματι ανήκει σε κάποιον) έχουν αποβεί άκαρπες και εσείς δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε το ζώο, επικοινωνήστε είτε με την φιλοζωική οργάνωση που δρα στη γειτονιά σας (υπάρχουν στις περισσότερες γειτονιές), είτε με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για να σας βοηθήσουν στη διαδικασία υιοθεσίας του ζώου ή προσωρινής φιλοξενίας του.

Η Φιλοζωική εφαρμόζει διάφορους τρόπους βοήθειας προς τα ζώα που τη χρειάζονται.

Η Φιλοζωική εφαρμόζει προγράμματα προστασίας αδέσποτων σκύλων σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες της Αττικής. Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών περισυλλέγει, στειρώνει, εμβολιάζει, θεραπεύει και επανατοποθετεί τα αδέσποτα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη, με χρήση δικών της μεταφορικών μέσων, διασώζοντας τραυματισμένα, κακοποιημένα και άρρωστα ζώα. Η Φιλοζωική αδυνατεί να παραλάβει αδέσποτα από δήμους με τους οποίους δεν είναι συμβεβλημένη, καθώς δεν της επιτρέπεται τέτοια παρέμβαση από το νόμο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της.

Facebook Comments