Μοναδικό οικιστικό σύνολο, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, η πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το κλειστό φυσικό λιμάνι της. Επιβλητικά αρχοντόσπιτα, παραδοσιακές κατοικίες με ανθοστόλιστες αυλές και ψηλούς μαντρότοιχους και γραφικά καλντερίμια φανερώνουν το ένδοξο παρελθόν της πρωτεύουσας του νησιού που μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία του.  Κατά τον αγώνα της επανάστασης του 1821 η Ύδρα μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Στην Επανάσταση του 1821 η Ύδρα διέθετε 186 πλοία. Μεγάλοι πλοιοκτήτες, ναυμάχοι του 1821 και πολιτικοί κατάγονται από το νησί, όπως οι Ανδρέας Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής, Τσαμαδός, Σαχίνης, Τομπάζης κ.α.

Η Ύδρα οφείλει το όνομα της στα άφθονα νερά που ανβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Είναι ένα εξαιρετικά γραφικό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί. Η πόλη της Ύδρας, που είναι και η μοναδική πόλη του νησιού, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα.

Ωστόσο, η Ύδρα, περισσότερο από όλα τα Ελληνικά νησιά, ενέπνευσε τις Καλές Τέχνες. Διάσημοι Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι απεικόνισαν στα έργα τους τα τοπία της. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαρκ Σαγκάλ, την επισκέφτηκαν και αποτύπωσαν σε σχέδια τα αυστηρά της σχήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ύδρα υπάρχει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών από το 1936.

Τι να δειτε:

  • Αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη. Βαμμένο σε έντονο κροκί χρώμα, δεσπόζει σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι. Είναι επισκέψιμο και στεγάζει λαογραφικά εκθέματα αλλά και πινακοθήκη με τα έργα των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου.
  • Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη. Επιβλητικό αρχοντικό με τουλάχιστον δέκα κρεβατοκάμαρες και πολύ ενδιαφέρουσα επίπλωση. Χαρακτηριστικό δείγμα η τραπεζαρία του 1800 με τις ζωγραφισμένες με μυθολογικές παραστάσεις καρέκλες.
  • Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο Ύδρας. Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού, κοντά στο Λιμεναρχείο, περιλαμβάνει εκθέματα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο, πινακοθήκη με έργα ζωγράφων και κειμήλια από τα χρόνια της Επανάστασης, όπως και αρχείο με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα.
  • Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο. Στο χώρο των παλιών κελιών της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην προκυμαία. Εκτίθενται άμφια, κειμήλια και εικόνες κυρίως του 18ου αιώνα.

Τι δεν πρέπει να χάσετε:

  • Στα Καμίνια, η περιφορά του Eπιταφίου τη Mεγάλη Παρασκευή.
  • Το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα.
  • Τα “Mιαούλεια”, εκδηλώσεις στα τέλη Iουνίου, αφιερωμένες στη δράση του ναυάρχου Mιαούλη.
  • Tο Διεθνές Φεστιβάλ Mαριονέτας τον Ιούλιο.
  • Τα “Κουντουριώτεια”, πολιτιστικές εκδηλώσεις στα τέλη Αυγούστου
  • Το πανηγύρι των οκτώ προστατών Αγίων του νησιού στις 24 Ιουνίου.
  • Τα πανηγύρια της Παναγίας της Φανερωμένης στις 15 Αυγούστου και του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, προστάτη του νησιού, στις 14 Νοεμβρίου.
  • Το “Συνέδριο Ρεμπετολογίας” τον Οκτώβριο.

Παραλίες

Η Ύδρα έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά. Εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες.

Μπίστι, οργανωμένη παραλία, με βότσαλο στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού, ιδανική για μακροβούτια και ψαροντούφεκο. Άγιος Νικόλαος, οργανωμένη με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, στη νοτιοδυτική πλευρά της Υδρας, σε όρμο, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα. Μαντράκι, ανατολικά του οικισμού της Υδρας, οργανωμένη παραλία μα βότσαλο και άμμο, καθώς και υποδομή για θαλάσσιες δραστηριότητες. Σπηλιά και Υδρονέτα, κοντά στο λιμάνι, βραχώδεις, ιδανικές για βουτιές από τα βράχια της Σπηλιάς και την προβλήτα της Υδρονέτας. Πλάκες Βλυχού, με κρυστάλλινα νερά, ταβερνάκια και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, πάνω στο βράχο. Άγιος Γεώργιος,παραλία στη δυτική ακτή, κοντά στο ακρωτήριο Μπίστι.

Διαμονή
Leto Hotel. Ένα υπέροχο ξενοδοχείο 5 αστέρων που βρίσκεται μόλις 200μ. από το γραφικό λιμάνι της Ύδρας. Προσφέρει κομψά δωμάτια με επίπλωση στο στυλ των παραδοσιακών αρχοντικών της Ύδρας. Καθημερινά σερβίρεται μπουφές πρωινού με τοπικά προϊόντα. Μπορείτε να απολαύσετε ποτά στο ύπαιθρο, κάτω από τον πλάτανο της αυλής ή δίπλα στο τζάκι του μπαρ του Leto. Το προσωπικό μπορεί να κανονίσει μασάζ και περιποιήσεις προσώπου κατόπιν αιτήματος. Προσφέρονται γυμναστήριο, υδρομασάζ και σάουνα. (www.letoydra.gr/Τηλ: 22980 53385)

Hotel Hydra.Ένα μικρό σικ ξενοδοχείο, που απέχει 2 λεπτά με τα πόδια από την παραλία. Το πρόσφατα ανακαινισμένο Hotel Hydra είναι ένα κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα που βρίσκεται στην καρδιά του νησιού της Ύδρας και προσφέρει μαγευτική θέα στην Ύδρα. Η πλησιέστερη περιοχή για κολύμπι απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια. Το ξενοδοχείο Hydra διαθέτει 8 καλόγουστα διακοσμημένα δωμάτια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πανοραμική θέα στο νησί. Τα προσεγμένα δωμάτια, σε συνδυασμό με την ήσυχη τοποθεσία, υπόσχονται γαλήνη και απόλυτη χαλάρωση κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. Οι ιδιοκτήτες σάς υποδέχονται με φρέσκα λουλούδια και τοπικά αμυγδαλωτά. (www.hydra-hotel.gr/Τηλ:22980 53420) 
 

Facebook Comments