Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πολλοί νομίζουν ότι σήμερα είναι η ευκαιρία να χαζολογήσουν, να πάρουν ένα μπουκέτο λουλούδια, μια ακριβή τσάντα ή ένα σετ εσώρουχα. Είναι σαν κι αυτούς που την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων ανεβάζουν φωτογραφίες το ρατσάτο αγορασμένο σκυλάκι τους με κοκαλάκια και ρουχαλάκια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα είναι μια μέρα που καθιερώθηκε ως «γιορτή» των αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα. Γιατί όσα μοιάζουν δεδομένα εν έτει 2017 στο δυτικό κόσμο πριν 50 χρόνια μόνο δεδομένα δεν ήταν και παραμένουν ζητούμενα στον υπόλοιπο.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν τόσες γυναίκες που δεν είναι κυρίαρχες της ζωής τους, που πέφτουν θύματα κακοποίησης, που στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση, που δε δικαιούνται να έχουν δική τους γνώμη, που η αυτοδιάθεση δεν είναι συνήθης. Και κακά τα ψέματα όσες ισότητες κι αν κάνουμε σημαία ούτε οι εργασιακές ευκαιρίες είναι ίδιες ούτε οι αμοιβές είναι ίδιες ενώ οι προσλήψεις γίνονται όλο και δυσκολότερες γιατί μια γυναίκα που θα μείνει έγκυος ή έχει παιδί δεν είναι εξόχως αποδοτική. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν εκλείπει σε πολλές δουλειές. Και πώς να πεις όχι στο αφεντικό ή τον προϊστάμενο ευγενικά; Και αν σε απολύσει; Και αν σε αναγκάσει να παραιτηθείς; Και έχεις το θάρρος να το πάρεις πάνω σου; 

Σίγουρα έχει τύχει σε πολλές γυναίκες να τις υποτιμήσουν απλώς γιατί είναι γυναίκες. Οι σεξιστικές συμπεριφορές δεν έχουν εξαλειφθεί. Οι υποτιμητικές εκφράσεις τύπου «20 χρονών κοριτσάκι», «τράβα να πλύνεις κάνα πιάτο», «άντε στον άντρα σου» δίνουν και παίρνουν. Και όσο τους δίνουμε χώρο θα εδραιώνονται. Η ημέρα της Γυναίκας τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες οφείλει να πατάσσει. Απαιτούμε να κρινόμαστε για τη δουλειά μας και τις πράξεις μας και όχι για το φύλο μας. Δε ζητάμε ευνοϊκή μεταχείριση αλλά αξιοκρατία κατ ουσίαν. 

Χρόνια πολλά με ίσες ευκαιρίες, σεβασμό και αγώνες!

Facebook Comments