Καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία επισημαίνοντας ότι όσο  καθυστερούν, καθυστερούν και την επανεκκίνηση της οικονομίας, και σε τελική ανάλυση, καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη χώρα, στις χαμηλότερες ταχύτητες της Ευρώπης.

Ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ’ τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017.

Παράλληλα η ματαίωση των επενδυτικών σχεδίων  οδήγησε σε εξασθένηση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των εισαγωγών, εάν δεν ανατραπεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζεται ως καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017. Η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2017 και η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά, καταλήγει ο ΣΕΒ.

 

Αναλυτικά το δελτίο του ΣΕΒ εδώ

 
 

Facebook Comments